Saopštenje u vezi postupka Agencije za zaštitu konkurencije protiv “Urion” d.o.o. i „Montemedicom” d.o.o. iz Podgorice

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje u vezi postupka Agencije za zaštitu konkurencije protiv “Urion” d.o.o. i „Montemedicom” d.o.o. iz Podgorice

Agencija je pokrenula i okončala postupak ispitivanja povrede konkurencije pokrenut po službenoj dužnosti protiv privrednih subjekata „URION” d.o.o. iz Podgorice, i „Montemedicom” d.o.o. iz Podgorice, u kojem je Rješenjem utvrđeno da su privredni subjekti, „URION“ d.o.o. iz Podgorice i „Montemedicom“ d.o.o. iz Podgorice, zaključili Ugovor o zajedničkom nastupanju sa ciljem isključivanja konkurencije između nezavisnih učesnika na tržištu, te sljedstveno podjeli tržišta, utvrđivanju cijene, ograničavanja i kontrole tržišta. U smislu navedenog, utvrđeno je da je Ugovor imao za cilj ili posljedicu da ponuđena cijena u konkretnoj javnoj nabavci, kao rezultat postignutog dogovora, bude viša po pojedinačnom proizvodu nego što bi bila u slučaju pojedinačne ponude svakog od učesnika u zabranjenom sporazumu, te da su privredni subjekti bili u obavezi da odluke o cijeni i uslovima prodaje donose samostalno i nezavisno od svojih konkurenata. Rješenjem je istovremeno utvrđeno da je navedeni sporazum zabranjen i ništavan. Ugovornim stranama, „Montemedicom“ d.o.o. i „Urion“ d.o.o., zabranjena je dalja primjena i sprovođenje predmetnog ugovora.

Na predmetno rješenje Agencije, „Urion“ d.o.o tužbom je pokrenuo upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore. Presudom Upravnog suda Crne Gore, tužba je odbijena i potvrđeno Rješenje Agencije, odnosno potvrđena zakonitost postupanja sa nivoa Agencije.

Pravilno je, po ocjeni Suda, odlučeno da su „Urion“ d.o.o. i „Montemedicom“ d.o.o. dogovaranjem, zaključenjem i izvršenjem sporazuma – Ugovora o zajedničkom nastupanju u postupku javne nabavke Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, po javnom pozivu br. 02/15, izvršili povredu konkurencije iz člana 8 stav 1 tačka 1, 2 i 3 Zakona o zaštiti konkurencije.

Međutim, i pored predmetnih postupanja sa nivoa Agencije za zaštitu konkurencije i Upravnog suda, Sud za prekršaje u Podgorici oslobodio je krivice „Montemedicom“ d.o.o..

Protiv navedenog Rješenja, Agencija je, u ostavljenom roku, podnijela žalbu Višem sudu za prekršaje.

Skip to content