Saopštenje: Dana 08.03.2018.godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje: Dana 08.03.2018.godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije pristupilo se sa ciljem formiranja jedinstvenog organa koji bi obavljao poslove vezane za zaštitu konkurencije i državnu pomoć. Naime, predmetnim izmjenama, između ostalog, predviđeno je da se nadležnosti i  postupanja Komisije  za kontrolu sredstava državne pomoći stavljaju u nadležnost Agencije za zaštitu konkurencuje.

Na ovaj način će se omogućiti da se poslovi kontrole državne pomoći obavljaju u okviru postojećih institucionalnih rješenja, bez proširenja mreže regulatornih tijela.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije nije predmet usaglašavanja sa konkretnim izvorima prava Evropske unije i potvrđenim međunarodnim konvencijama. Ipak, predmetne izmjene su suštinski proistekle iz procesa pristupanja Evropskoj uniji kroz obavezu formiranja operativno nezavisnog tijela nadležnog za državnu pomoć, koje mora imati nadležnosti i resurse neophodne za potpunu primjenu pravila o državnoj pomoći.

Nezavisnost organa nadležnog za kontrolu državne pomoći bilo je i posljednje početno mjerilo za otvaranje pregovaračkog poglavla 8- Konkurencija. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije dostupan je na web stranici Agencije, na crnogorskom i engleskom jeziku.

Skip to content