Saopštenje Agencije

Saopštenje Agencije u vezi zahtjeva za izdavanje potvrda da nije došlo do zaključenja zabranjenog sporazuma između učesnika na tržištu

Imajući u vidu dinamiku i promjene  na tržištu  Agencija shodno čl 40 Zakona o zaštiti konkurencije („Sl.list CG” br, 44/12 i 13/18) (u daljem tekstu: „Zakon o zaštiti konkurencije“), kontinuirano prati i analizira uslove konkurencije na tržištu i tržištima pojedinih privrednih sektora u cilju otkrivanja povreda konkurencije (zabranjenih sporazuma, kao i zloupotrebe dominantnog položaja).

Agencija ne može izdati dokaz da je određeni učesnik na tržištu zaključio ugovor ili sporazum sa drugim privrednim subjektima sa ciljem narušavanja tržišne konkurencije, i Agencija nije nadležna za izdavanje navedenih potvrda, shodno članu 19 Zakona o zaštiti konkurencije.

Kada na osnovu podnijetih inicijativa, informacija, dokumenata i drugih raspoloživih podataka, osnovano pretpostavi postojanje povrede konkurencije. Agencija saglasno članu 28 Zakona o zaštiti konkurencije, pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti. Ukoliko  Agencija u toku sprovedenog postupka utvrdi da se sporazumom sprječava, ograničava ili narušava konkurencija na relevantnom tržištu, u smislu člana 8 Zakon o zaštiti konkurencije, rješenjem će zabraniti sprovođenje tog sporazuma.

Ukoliko učesnici na predmetnom tržištu smatraju da je izvršena povreda konkurencije, te u cilju utvrđivanja pravog činjeničnog stanja i eventualnog  preduzimanja daljih radnji iz nadležnosti Agencije, neophodno je isto prijaviti Agenciji u skladu sa Obavještenjem o sadržini inicijative za ispitivanje povrede konkurencije, koje je dostupno na sajtu Agencije www.azzk.me  i dostaviti Agenciji uz priložene dokaze i dokumentaciju.

Takođe, u odnosu na  sve postupke  povrede konkurencije koji se vode po službenoj dužnosti ili su okončani u postupku pred Agencijom, Agencija nije dužna dostavljati te podatke po zahtjevima, s obzirom da su isti javno dostupni, odnosno svi pokrenuti postupci po službenoj dužnosti kao i donijeta rješenja Agencije koja se odnose na povredu konkurencije zabranjene sporazume i zloupotrebu dominantnog položaja, su dostupni na sajtu Agencije www.azzk.me u Odjeljku  „Odluke”.

Skip to content