Predsjednik Savjeta AZK-a učestvovao na konferenciji „Državna pomoć – ka evropskim integracijama“

  • Home
  • Vijesti
  • Predsjednik Savjeta AZK-a učestvovao na konferenciji „Državna pomoć – ka evropskim integracijama“

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović učestvovao je kao panelista na konferenciji „Državna pomoć – ka evropskim integracijama“ održanoj u hotelu „Metropol Palas“ u Beogradu tokom 27. i 28. maja, u organizaciji Komisije za kontrolu državne pomoći Srbije i projekta “EU podrška razvoju unutrašnjeg tržišta Srbije”. Pored Damjanovića, AZK su na konferenciji predstavljali direktor dr Nebojša Jovović i vršilac dužnosti zamjenika direktora Enis Huremović. Na konferenciji je istaknuto da je cilj projekta da promoviše i ojača kolegijalnu saradnju i tehničku razmjenu između uprava koje se suočavaju sa istim problemima i ograničenjima.

Predsjednik Savjeta i šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragan Damjanović učestvovao je panelu pod nazivom „Nacionalni nivo: obaveza prijave državne pomoći, standstill klauzula, kontrola usklađenosti propisa“. Damjanović je istakao da državna pomoć kao podoblast konkurencije predstavlja značajan korektivni mehanizam na planu održavanja zdrave konkurencije na Jedinstvenom tržištu EU. Dodao je da je Crna Gora posvećena praćenju EU trendova u ovoj oblasti i da je puna pažnja u prethodnom periodu posvećena podizanju svijesti samih davalaca o važnosti poštovanja zakonodavnog okviru u oblasti državne pomoći što je rezultiralo mjerljivim napretkom na ovom planu. Kroz bilateralnu saradnju sa relevantnim EU partnerima i finansijsku podršku EU tokom 2023. godine održane su brojne obuke za davaoce državne pomoći u Crnoj Gori, a raduje činjenica da je svijest o potrebi dodjele usklađene državne pomoći značajno povećana u odnosu na period prije 5 godina.

Damjanović je apostrofirao da su ključni iskoraci u radu Agencije napravljeni zahvaljujući potpunoj profesionalizaciji i na građenju administrativnih kapaciteta sposobnih da u narednom periodu budu okosnica svih procesa u oblasti državne pomoći i konkurencije koji će stojati pred Crnom Gorom na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju. Upravo su pregovori sa EU rezultirali da, po ugledu na hrvatski put, Agencija prođe tranzicioni put ka nadležnom tijelu za politike konkurencije i državne pomoći što je predstavljalo svojevrstan izazov. Ukazao je da pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija predstavlja jedno od najsloženijih u okviru pregovora sa EU i da upravo ispunjenje obaveza definisanih završnim mjerilima u poglavlju 8 predstavlja znak da je zemlja spremna da pristupi Jedinstvenom tržištu EU u punom kapacitetu.

Na kraju izlaganja, Damjanović se osvrnuo na važnost aktivnog učešća zemalja Zapadnog Balkana kroz proces regionalne integracije na planu dostizanja EU standarda. Istakao je da inkluzivnost procesa i mjerljivi rezultati kandiduju Berlinski proces kao relevantan okvir za ključne iskorake na planu ispunjenja ključnih obaveza na planu EU agende koji nudi kredibilnu šansu za članstvu u EU.

Skip to content