Službenici Agencije učestvovali na konferenciji u organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ)

  • Home
  • Vijesti
  • Službenici Agencije učestvovali na konferenciji u organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ)
U periodu 15-16. oktobra 2024, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit – GIZ) organizovalo je međunarodnu konferenciju na temu uvezivanja politike investiranja i mehanizama za rješavanje sporova između investitora i državnih institucija na Zapadnom Balkanu s procesom evropske integracije. Konferencija, na kojoj su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije, održana je u hotelu “Rogner” u Tirani (Albanija).
Na konferenciji su učesnici imali priliku da od renomiranih međunarodnih eksperata dobiju svježe informacije o temama poput inoviranog pristupa Evropske unije rješavanju sporova između investitora i državnih institucija, usklađivanja zakonodavstva zapadnobalkanskih zemalja s relevantnim odredbama evropskog prava, prelaznih obaveza zemalja članica Unije i država kandidatkinja za članstvo, te osavremenjavanja Evropske energetske povelje. Prisutni su takođe dobili priliku i da, tokom interaktivnog dijela događaja, predstave trenutno stanje u ovim oblastima u svojim matičnim zemljama.
Konferencija je realizovana u okviru regionalnih projekata “Regionalna saradnja za evropsku integraciju” (Regional Cooperation for EU Integration – RCEI) i “Pravna reforma za ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu” (Legal Reform for Economic Development in the Western Balkans – LR WB).
Ispred Agencije za zaštitu konkurencije, na konferenciji su učešće uzeli Siniša Milačić (samostalni savjetnik u Sektoru za kontrolu državne pomoći) i Radovan Ognjenović (samostalni savjetnik u Odjeljenju za međunarodnu saradnju i informisanje javnosti).
Skip to content