Održana sjednica Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Održana sjednica Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija

Danas je u prostorijama Ministarstva finansija održana sjednica Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija. Sjednicom je predsjedavao Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, u svojstvu šefa Pregovaračke radne grupe.

Na sjednici je, između ostalog, diskutovano o Akcionom planu za ispunjenje završnih mjerila u poglavlju 8, realizaciji operativnih zaključaka s posljednjeg Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, kao i o unapređenju koordinacije obaveza u pregovaračkom poglavlju 8. Takođe, apostrofiran je značaj daljeg jačanja administrativnih kapaciteta svih državnih institucija u Crnoj Gori nadležnih za pitanja konkurencije i državne pomoći.

Istaknuto je da će se planiranim skorim usvajanjem novog Zakona o kontroli državne pomoći, predviđenim za četvrti kvartal 2024, značajno podići stepen usklađenosti crnogorskog zakonodavstva u ovoj oblasti s pravnom tekovinom Evropske unije. Dodatno, apostrofiran je značaj učešća sudstva u ispunjenju obaveza koje proističu iz pristupnih pregovora u predmetnom poglavlju, te je naglašeno da će se, s tim u vezi, crnogorske sudije koje rade na predmetima iz oblasti zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći uključiti u program specijalizovanih obuka na internacionalnom nivou u što skorijem roku.

Kada je u pitanju Agencija za zaštitu konkurencije, naročit osvrt je dat na nedavno pokrenute ispitne postupke u oblasti telekomunikacija i pomorstva, i podvučeno je da je u proteklom periodu značajno ojačani administrativni kapaciteti Agencije, kroz nova zapošljavanja i dodatno usavršavanje postojećeg kadra. Potcrtana je i kvalitetna saradnja s akademskom zajednicom, naročito Ekonomskim i Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore, kroz organizaciju edukativnih događaja i realizaciju programa stažiranja studenata završnih godina.

Pored navedenog, analizirane su i do sada realizovane, kao i planirane buduće aktivnosti u okviru trenutno aktuelnih međunarodnih projekata koji se odnose na poglavlje 8. Ponovljena je i preporuka Evropske komisije da je koordinaciju obaveza između različitih nadležnih organa u oblasti zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći potrebno dodatno unaprijediti.

Sjednici su, osim članova iz redova Agencije za zaštitu konkurencije, prisustvovali predstavnici sljedećih institucija: Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva pravde, Ministarstva evropskih poslova, Sudskog savjeta, Privredne komore, kao i Unije slobodnih sindikata.

Skip to content