Unaprijeđenje regionalne saradnje šansa za ubrzanje procesa evropskih integracija

  • Home
  • Vijesti
  • Unaprijeđenje regionalne saradnje šansa za ubrzanje procesa evropskih integracija

Danas je u Tirani potpisan Memorandum o razumijevanju između Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore i Albanskog tijela za konkurenciju. Sa crnogorske strane Memorandum je potpisao predsjednik Savjeta Dragan Damjanović, a sa albanske strane predsjednik Komisije Denar Biba. Memorandum je potpisan sa ciljem unaprijeđenja saradnje dva tijela kroz razmjenu znanja i iskustva na planu dostizanja EU standarda i pristupanja obje zemlje Evropskoj uniji. Pored predsjednika tijela, sa albanske strane potpisivanju su prisustvovali član Komsije Durim Kraja, generalni sekretar Endi Cekani i direktorica Direktorata za nadzor tržišta Mimoza Kođeljaj, dok su sa crnogorske strane prisustvovali načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija Luka Dedić i otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Tirani Pavle Karanikić.

Predsjednik Komisije Denar Biba je istakao da zajedničko naslijeđe zemalja Zapadnog Balkana garantuje i zajedničku budućnost. Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa zajedničkih izazovima karakterističnim za prostor Balkana pa bi zajednički odgovor dodatno doprinio efikasnijom reakcijom na tekuće izazove i poziciju u pregovorima sa EU. Crnogorsko iskustvo u pregovima sa Evropskom unijom biće od izuzetnog značaja za evropski put Albanije u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija.

Predsjednik Savjeta Dragan Damjanović je ukazao da regionalna saradnja predstavlja značajan alat za dostizanje mjerljivih rezultata u pregovaračkom procesu sa EU. Crnogorsko iskustvo u okviru poglavlja 8 – Konkurencija može predstavljati značajan kapital za pripremu pregovaračkog okvira Albanije. Damjanović je dodao da spajanje politika državne pomoći i konkurencije u jednu instituciju predstavlja izuzetan izazov za izgradnju administrativnih kapaciteta dovoljnih prema EU standardima za potpuni odgovor na sve izazove koji čekaju Albaniju na ovom putu.

U razgovoru je konstatovano da najveći izazov predstavlja izgradnja kapaciteta sudstva koje mora pratiti reformisani okvir za konkurenciju i državnu pomoć. Kao jedna od mogućnosti istaknuto je partnerstvo sa UNCTAD-om gdje bi zajedničkim naporima bilo moguće formirati okvir za obuku sudija zasnovan na EU iskustvu.

Dogovorena je dinamizacija aktivnosti na plnu razmjene znanja i iskustva kroz praktičnu primjenu EU standarda u oblasti konkurencije.

Skip to content