Predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije prisustvovali obuci DG COMP-a u Briselu

  • Home
  • Vijesti
  • Predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije prisustvovali obuci DG COMP-a u Briselu

U periodu 7-8. oktobra tekuće godine, Generalni direktorat za konkurenciju Evropske komisije (DG COMP) je organizovao obuku na temu državne pomoći i zaštite konkurencije u zemljama kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj uniji i susjednim državama Unije. Ispred crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije, učešće na obuci su uzeli v. d. zamjenika direktora Agencije, Enis Huremović, i načelnik Odsjeka za prethodnu kontrolu državne pomoći, Mirko Rajković.

U dijelu posvećenom državnoj pomoći, naročita pažnja je posvećena novim informacijama povezanim s Opštom uredbom o grupnom izuzeću (GBER) i Privremenim okvirom za krizu i tranziciju (TCTF), te daljem razvoju sudske prakse kroz najaktuelnije predmete iz ove oblasti. Kada je u pitanju blok posvećen pitanjima s polja konkurencije, diskutovano je o napretku na planu razvoja antimonopolske legislative i o savremenim sredstvima za sprovođenje istraga o kršenju antimonopolskih pravila, kao i o novostima vezanim za kontrolu spajanja preduzeća.

Obuku, održanu u Briselu (Kraljevina Belgija), vodili su renomirani eksperti iz predmetnih oblasti, zaposleni u nadležnom Generalnom direktoratu Evropske komisije. Obuka je realizovana kao dio redovnih aktivnosti DG COMP-a usmjerenih ka daljem snaženju politika zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći u budućim članicama Evropske unije i u njenom neposrednom okruženju.

Skip to content