Saopštenje: Službenica Agencije za zaštitu konkurencije pohađala u Japanu Obuku na temu „Pravo i politika zaštite konkurencije“

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje: Službenica Agencije za zaštitu konkurencije pohađala u Japanu Obuku na temu „Pravo i politika zaštite konkurencije“

Službenica Agencije za zaštitu konkurencije pohađala je u Japanu Obuku na temu „Pravo i politika zaštite konkurencije“ („Competition Law and Policy – laying the foundation for investment promotion), organizovanu od strane JICA u saradnji sa JFTC (tijelom za zaštitu konkurencije Japana).

Obuka ima za cilj da doprinese efikasnom sprovođenju Zakona o zaštiti konkurencije, razmatranju postojećih, te izradi novih propisa iz ove oblasti, pružajući mogućnost za sticanje znanja o politici i propisima o zaštiti konkurencije na snazi u Japanu. Plan usavršavanja obuhvatio je teorijska unaprijeđenja i praktičnu primjenu prava i politike zaštite konkurencije.

Očekuje se da znanje stečeno na Obuci doprinese razvoju, odnosno daljem unaprijeđenju prava i politike konkurencije zemalja učesnica.

Ovo je druga godina zaredom da zaposleni Agencije za zaštitu konkurencije pohađaju JICA obuku na ovu temu, koja se pokazala od izuzetnog značaja i doprinosa za relativno mladu Agenciju za zaštitu konkurencije, između ostalog i sa aspekta upoznavanja sa organizacijom i načinom rada JFTC-ja, tijela koja sprovodi antimonopolski zakon u Japanu, koji je na snazi skoro 70 godina (od 1947.godine).

Ove godine u programu usavršavanja je učestvovalo 22 predstavnika tijela za zaštitu konkurencije iz 17 zemalja. Japanska angencija za međunarodnu saradnju organizuje ovu vrstu seminara od 1994. godine.

Skip to content