Saopštenje: Potpisan Memorandum o međusubnom razumijevanju i saradnji između Agencije za zaštitu konkurencije i Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje: Potpisan Memorandum o međusubnom razumijevanju i saradnji između Agencije za zaštitu konkurencije i Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu je dana 24.10.2019 potpisan Memorandum o međusobnom razumijevanju i saradnji na području zaštite konkurencije.

Poptisivanjem Memoranduma o međusubnom razumijevanju i saradnji na području zaštite konkurencije između Agencija za zaštitu konkurencije i Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine unaprijediće se saradnje dvije institucije. Razvoj bilateralnih odnosa ovim memorandumom će se unaprijediti na osnovu načela jednakosti i zajedničke koristi, čime će se osigurati uslovi za efikasno djelovanje tržišta proizvoda i usluga u skladu sa pravilima tj. načelima konkurencije.

Memoranduma o međusubnom razumijevanju i saradnji ostvarivaće se kroz razmjenu zakonodavnih normi ii drugih pravnih izvora na osnovu kojih se sprovode aktivnosti potpisnika Memoranduma u ostvarivanju njihove nadležnosti na području zaštite konkurencije, razvoja bilateralne saradnje u cilju uključivanja u različite aktivnosti koje se organizuju na međunarodnom nivou, razmjena iskustava i tome slično.

 

Zbog činjenice da je saradnja sa nacionalnim institucijama u regionu  od velike važnosti, planirano je potpisivanje memoranduma o saradnji Agencije za zaštitu konkurencije i  Комисија за заштита на конкуренцијата iz  Sjeverne Makedonije.

U cilju daljeg produbljivanja međusobne saradnje Agencija će i u buduće raditi na uspostvaljanju regionalne saradnje potpisivanjem sporazuma – memoranduma.

LINK

Skip to content