Održan seminar na temu “Državna pomoć i strukturni fondovi”

  • Home
  • Vijesti
  • Održan seminar na temu “Državna pomoć i strukturni fondovi”

Danas je, u saradnji Ministarstva finansija Crne Gore i projekta SAM (Jačanje upravljačkih kapaciteta u oblasti državne pomoći u Crnoj Gori “State Aid Management in Montenegro“), koji kofinansira Evropska Unija, a sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH)), održan seminar na temu “Državna pomoć i strukturni fondovi”.
S obzirom da države članice Evropske unije ne mogu dodjeljivati državnu pomoć, a Ugovorom o funkcionisanju Evropske unije predviđeni su određeni izuzeci od ovog pravila, pa tako u slučajevima gdje je državna pomoć dozvoljena pravom Evropske unije, ista može biti dodijeljena samo pod strogo definisanim uslovima.

Uprkos činjenici da se državna pomoć dodjeljuje iz budžeta država članica, neophodno je uzeti u obzir da se pravila državne pomoći primjenjuju i kada se projekti finansiraju iz strukturnih fondova EU. Stoga je, u takvim slučajevima potrebno sprovođenje detaljnog ispitivanja implikacija državne pomoći. Puno korišćenje strukturnih fondova za crnogorsku administraciju i privredna društva će biti moguće nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Uprkos tome, u ovom trenutku od izuzetne važnosti je pravilna primjena EU pravila državnih pomoći za finansiranje iz pretpristupnih EU fondova (IPA).
S tim u vezi cilj seminara koji je otvorila vođa projekta SAM Daiga Lagzdina, a održao ekspert iz ove oblasti, Mikolaj Stasiak, bio je podizanje svijesti o implikacijama državne pomoći u procesu IPA finansiranja, što je čini se i postignuto imajući u vidu sadržajnu diskusiju kojom je današnje okupljanje u hotelu Ramada i zaključeno.

Skip to content