Saopštenje: Održan seminar: “Državna pomoć i usluge od opšteg ekonomskog interesa”

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje: Održan seminar: “Državna pomoć i usluge od opšteg ekonomskog interesa”

Danas je, u organizaciji Ministarstva finansija Crne Gore i projekta SAM (Jačanje upravljačkih kapaciteta u oblasti državne pomoći u Crnoj Gori “Strengthening State Aid Management in Montenegro“) koji kofinansira Evropska Unija, a sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH)), održan seminar na temu “Državna pomoć i usluge od opšteg ekonomskog interesa – UOEI”.

Na samom početku učesnike su pozdravili vođa projekta Daiga Lagzdina, predstavnica Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Donka Prodanova, kao i predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta.
U nastavku, ekspert na SAM projektu, Mikolaj Stasiak, istakao je da kontrola državne pomoći postaje važna kada ove usluge pruža privredno društvo, a finansiraju se iz javnih sredstava, naročito jer bi pretjerana naknada mogla omogućiti pružaocima usluga da unakrsno subvencionišu svoje druge komercijalne djelatnosti, i time narušiti konkurenciju.
Cilj seminara je jačanje svijesti o konceptu „UOEI“ i važećim pravilima EU u oblasti državne pomoći, kroz prezentacije eksperata iz ove oblasti i sa posebnim naglaskom na sprovedene lokalne studije slučaja.

Skip to content