Saopštenje: Održan seminar na temu “Državna pomoć i javna preduzeća”

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje: Održan seminar na temu “Državna pomoć i javna preduzeća”

Danas je, u saradnji Ministarstva finansija Crne Gore i projekta SAM (Jačanje upravljačkih kapaciteta u oblasti državne pomoći u Crnoj Gori “State Aid Management in Montenegro“), koji kofinansira Evropska Unija, a sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), u hotelu „ Podgorica” održan seminar na temu “Državna pomoć i javna preduzeća”.

Vođa projekta SAM, ekspert za državnu pomoć, Daiga Lagzdina, otvarajući seminar naglasila je da je koncept državne pomoći od suštinske važnosti za razumijevanje prava konkurencije Evropske unije. Generalno, države članice ne mogu dodjeljivati državnu pomoć. Međutim, Ugovorom o funkcionisanju Evropske Unije je predviđen određeni broj izuzetaka od ove zabrane. U slučajevima gdje je državna pomoć dozvoljena pravom Evropske Unije, ona može biti dodijeljena pod strogim uslovima.
Ekspert na SAM projektu, Ester Hargita, istakla je da se pravila državnih pomoći primijenjuju ako se državna pomoć dodijeljuje javnim preduzećima, ili od strane javnih preduzeća. Stoga je u takvim slučajevima nephodno temeljno ispitivanje implikacija državne pomoći.

Predavač na seminaru, bio je i Peter Stavicki, stalni predstavnik Republike Mađarske pri EU, koji je pored sadržajnog predavanja, podstakao učesnike na dinamičnu razmjenu mišljenja i iskustava.
Cilj seminara je bio da podigne svijest o uticaju državne pomoći na poslovanje javnih preduzeća.

Skip to content