SAOPŠTENJE: Studijska posjeta Švedskoj

U periodu od 15. do 18. decembra realizovana je studijska posjeta predstavnika Ministartsva finansija Švedskoj. Posjeta je organizovana u okviru SAM projekta (Jačanje upravljačkih kapaciteta u oblasti državne pomoći u Crnoj Gori), koji kofinansira Evropska Unija, a implementira GIZ, i tom prilikom službenici Ministarstva finansija, zajedno sa vođom projekta, Daigom Lagzdinom, bili su u prilici da razmjene iskustva sa predstavnicima švedskog Ministarstva za preduzetništvo, energetiku i komunikacije, u oblasti državne pomoći, koja je važan dio pregovaračkog poglavlja 8.

U okviru dvodnevne posjete švedskom ministarstvu, crnogorski predstavnici, na čelu sa Mitrom Bajčetom, predsjednikom Komisije za kontrolu državne pomoći, imali su više sastanaka i to sa čelnicima ove institucije za oblast državne pomoći, Goranom Grinom, načelnikom sektora za tržište i konkurenciju, njegovim zamjenikom Bengtom Wennersteinom, šefovima različitih odsjeka Stefanom Sagebrom, Anikom Gullans Wiklund, Kristijanom Bergerom, kao i Peterom Blomquistom, zamjenikom direktora švedske Agencije za ekonomski i regionalni razvoj.
Nakon upoznavanja sa načinom funkcionisanja švedske vlade i njihove jedinice za državnu pomoć, predstavnici Ministarstva finansija imali su priliku da čuju iskustva švedskih kolega na teme: nadzor nad dodjeljenim državnim pomoćima, državna pomoć u oblasti infrastrukture i saobraćaja, državna pomoć u kontekstu prodaje javnog zemljišta, dodjela državne pomoći u obliku garancija, horizontalne šeme pomoći, državna pomoć za usluge od javnog opšteg interesa i druge značajne teme. Za našu delegaciju, najznačajnija je bila prezentacija konkretnih švedskih slučajeva dodjele državne pomoći, koji su izabrani zbog svoje specifičnosti i koji su izazvali pažnju Evropske komisije.
Predstavnici crnogorske delegacije predočili su domaćinima crnogorski zakonodavni okvir i izazove sa kojima se suočavamo, naročito u oblasti harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa evropskim.
Dogovoreno je da ova posjeta bude temelj čvršće saradnje u oblasti državne pomoći dviju zemalja i najavljeno da se, u narednom periodu, može očekivati uzvratna posjeta.

Skip to content