Obavještenje: Izvještaj o sprovedenim Analizama tržišta veleprodaje i maloprodaje šećera i jestivog suncokretovog ulja

  • Home
  • Vijesti
  • Obavještenje: Izvještaj o sprovedenim Analizama tržišta veleprodaje i maloprodaje šećera i jestivog suncokretovog ulja

Agencija za zaštitu konkurencije (u daljem tekstu: “Agencija”), u svemu i u skladu sa nadležnostima iz člana 19 stav 2 tačka 1 Zakona o zaštiti konkurencije (u daljem tekstu: „Zakon“) prati i analizira uslove konkurencije na tržištu pojedinih privrednih grana, pa tako i na tržištu veleprodaje i maloprodaje šećera i jestivog suncokretovog ulja, na teritoriji Crne Gore.

Shodno članu 40 Zakona, u cilju utvrđivanja funkcionisanja i uslova konkurencije na predmetnim tržištima, Agencija je zatražila od učesnika na tržištu, odnosno veleprodavaca i maloprodavaca  šećera i jestivog suncokretovog ulja  aktivnih na teritoriji Crne Gore, dostavu izjašnjenja, podataka i određene dokumentacije, za period 2016. i 2017. godine, a koji su se, između ostalog, odnosili na ugovore, sve anekse i priloge ugovora na snazi kojima su definisani komercijalni uslovi nabavke proizvoda – šećera i jestivog suncokretovog ulja (uključujući cjenovnike, fakture izdate od dobavljača, odnosno proizvođača i kalkulacije cijena u 2016. i 2017. godini, komercijalne, promotivne i druge rabate i naknade, uslove plaćanja, valute plaćanja, ciljane kupovine i/ili prodaje količina i dr.), informacije o privrednim subjektima od kojih je moguće vršiti direktnu nabavku šećera i jestivog suncokretovog ulja za potrebe prodaje finalnim kupcima – potrošačima, informacije o pakovanjima i cijenama po kojima su prodavali proizvode šećer i jestivo suncokretovo ulje u određenim mjesecima tokom 2016. i 2017. godine, te informacije o tome da li je bilo ograničenja u mogućnosti nabavke šećera i jestivog suncokretovog ulja iz drugih izvora osim navedenih.

Cilj predmetne analize bio je utvrđivanje odnosa između glavnih konkurenata na ovim tržištima, kao i odnosa u lancu proizvođača i veleprodavaca, veleprodavaca i maloprodavaca šećera i jestivog suncokretovog ulja, kretanje cijena ovih proizvoda u veleprodaji i maloprodaji kao i zastupljenost istih.

Cjelokupna predmetna analiza isključivo je internog karaktera i predstavljaće osnov za dalja postupanja sa nivoa Agencije.

Shodno članu 40 Zakona, Agencija na svojoj internet stranici objavljuje isključivo izvještaje o sprovedenim sektorskim analizama.

Skip to content