Obavještenje: Izvještaj o sprovedenom ispitivanju uslova konkurencije na tržištu pružanja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada na teritoriji Crne Gore

  • Home
  • Vijesti
  • Obavještenje: Izvještaj o sprovedenom ispitivanju uslova konkurencije na tržištu pružanja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada na teritoriji Crne Gore

Agencija za zaštitu konkurencije (u daljem tekstu: „Agencija“) je u periodu novembar 2017.- april 2018. godine, u skladu sa nadležnostima iz člana 19 stav 2 tačka 1 i člana 40 Zakona o zaštiti konkurencije („Sl. list CG“, br.44/12 i 13/18), (u daljem tekstu: „Zakon“), sprovela ispitivanje uslova konkurencije na tržištu pružanja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada na teritoriji Crne Gore.

Agencija je tokom ispitivanja prikupila podatke o tržištu pružanja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada na teritoriji Crne Gore, učesnicima na tržištu, radi utvrđivanja osnovnih karakterisika navedenog tržišta. 

U okviru analize uslova konkurencije na tržištu pružanja usluga odvoženja i deponovanja smeća, na teritoriji Opštine Budva, dostavljenom Inicijativom opisane su radnje činjenice i postupanja koja mogu predstavljati radnju povrede konkurencije od strane d.o.o. „Komunalno Budva“. S tim u vezi, od posnosioca inicijative zatražena su pojašnjenja, te dostava podataka i informacija koje mogu biti relevantne za dalja postupanja sa nivoa Agencije. Predmetna izjašnjenja su zatražena i od svih komunalnih preduzeća u Crnoj Gori.

U prvoj fazi analize pružanja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada na teritoriji Crne Gore, Agencija se isključivo bazirala na poređenju cijena na osnovu cjenovnika usluga odvoza i deponovanja komunalnog otpada,  dostavljenih od strane ovlašćenih preduzeća za obavljanje ovih usluga po svim opštinama na teritoriji Crne Gore: Andriejvica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Šavnik, Tivat, Ulcinj, Žabljak.

Pored poređenja po opštinama na teritoriji cijele Crne Gore, a radi dobijanja jasnije slike, cijene predmetnih usluga za navedene kategorije, odnosno stavki iz navedenih kategorija, su poređene i po opštinama u okviru regija u Crnoj Gori: sjevernoj, centralnoj i južnoj.

U drugoj fazi ispitivanja uslova konkurencije na tržištu pružanja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada na teritoriji Cne Gore, Agencija je usmjerila analizu ovog tržišta na sedam opština, i to: Bijelo Polje, Berane, Gusinje, Plav, Petnjica, Tivat i Ulcinj.

U nastavku sprovođenja ispitivanja uslova konkurencije na tržištu pružanja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada na teritoriji sedam odabranih opština Crne Gore, a na osnovu raspoloživih podataka, Agencija nije prepoznala radnje, činjenice i postupanja koja mogu predstavljati radnju povrede konkurencije od strane komunalnih preduzeća, a u dijelu vršenja usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada.

Potrebno je napomenuti da komunalna preduzeća sa teritorije sedam odabranih opština,  Bijelo Polje, Berane, Gusinje, Plav, Petnjica, Tivat i Ulcinj, osim usluge odvoženja i deponovanja komunalnog otpada, obavljaju i druge usluge, kao npr.: usluge održavanja javnih površina i javnih zelenih površina, davanje u zakup prodajnih mjesta na gradskim tržnicama i održavanje istih, pogrebne i prateće aktivnosti, izrada i održavanje javne rasvjete i druge usluge.

Agencija, u cilju detaljnije analize troškova koji utiču na formiranje cijena usluga odvoženja i deponovanja komunalnog otpada, zahtijevala je od  komunalnih preduzeća iz gore navedenih opština da se izjasne o načinu na koji se formira naknada za uslugu odvoženja i deponovanja komunalnog otpada, koji se parametri koriste pri formiranju cijene usluge odvoženja i deponovanja komunalnog otpada  (cijena radne snage, materijalni troškovi, troškovi za održavanje deponije i drugi elementi), kao i iznose tih troškova koji su uključeni u formiranje cijene usluge odvoženja i deponovanja komunalnog otpada (precizan obračun svih troškova/parametara koji utiču na formiranje cijene ovih usluga).

Analiza koja je okončana, isključivo je internog karaktera, a urađena je radi praćenja tržišta, te u cilju daljeg kontinuiranog ispitivanja u skladu sa Zakonom.

Shodno članu 40 Zakona, Agencija na svojoj internet stranici objavljuje isključivo izvještaje o sprovedenim sektorskim analizama.

Skip to content