Reagovanje na objavljeni tekst u dnevnom listu “Dan” od srijede 24.10.2018.g.

  • Home
  • Vijesti
  • Reagovanje na objavljeni tekst u dnevnom listu “Dan” od srijede 24.10.2018.g.

Imajući u vidu da su u pomenutom tekstu iznesene kvalifikacije koje ne odgovaraju stvarnom stanju, te da su pojedine neistinite i proizvoljne, molim Vas da saopštenje Agencije za zaštitu konkurencije objavite u integralnom tekstu, i to kako slijedi:

1. Agencija za zaštitu konkurencije ne poštuje Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica

Agencija za zaštitu konkurencije se u potpunosti finansira iz Budžeta Crne Gore, ista je budžetska potrošačka jedinica i istovremeno u obavezi da svoje finansijsko poslovanje obavlja u svemu i u skladu sa propisima budžetskih potrošačkih jednica, što je u ostalom vršila u kontinuitetu od njenog osnivanja (2013.g.). Dodatno, iz ovih razloga i ne postoji mogućnost isplate neto zarada bez obračuna pripadajućih poreza i doprinosa. Ovo posebno ako se ima u vidu da se na mjesečnom nivou, prilikom obračuna zarada, svi podaci dostavljaju Ministarstvu finansija – Direktoratu za trezor. Naravno, stoji kvalifikacija da se sa dostavljanjem IOPPD obrazaca kasnilo, ali isključivo iz objektivnih razloga, imajući prije svega u vidu da u ovoj instituciji ne postoji instaliran program za kreiranje IOPPD obrazaca (zbog nemogućnosti instaliranja konvertora u odgovarajući xml fajl na noviju verziju Windowsa i Excela koji mi posjedujemo). Kao što se i revizor mogao uvjeriti, Agencija nije ni bila u mogućnosti da dostavlja navedene obrasce direktno i na vrijeme. Prinuđeni smo da obrasce i dalje dostavljamo poreskom organu preko drugih državnih institucija (što je i vršeno preko Uprave za kadrove) koje u svom posjedu imaju instalirani program za kreiranje IOPPD obrazaca. Istovremeno smo obavijestili revizora da smo uredno dostavljali i sve obrasce M-4 fondu PIO, za zaposlene za 2017.g. Isti su prihvaćeni, ovjereni i kopija vraćena (izjašnjenje po predmetnom prezentirano revizoru).

Iz svega iznijetog, nije nam jasna kvalifikacija navedena u Vašem listu „da smo isplaćivali neto zarade, odnosno zarade bez pripadajućih poreza i doprinosa, te da ne poštujemo Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica“. Smatramo da je saopštenje neistinito i dato proizvoljno. Ovo posebno ako se ima u vidu da takvo saopštenje nije ni prezentovano, niti je sastavni dio Izvještaja o izvršenoj reviziji Agenciji za 2017.g.

2. Direktor po osnovu varijabile dobio još jednu platu u 2017. godini

U potpunosti prihvatamo kvalifikaciju i saopštenje Dana da je zaposlenima u Agenciji za zaštitu konkurencije na mjesečnom nivou vršena isplata varijabilnog dijela zarade, te dato saopštenje revizora prezentovano u Izvještaju. Međutim, ne prihvatamo proizvoljno i neistinito saopštenje Vašeg lista da je, po osnovu varijabile, direktor primao varijabilni dio zarade, te da je „po osnovu varijabile dobio još jednu platu“. Direktor nema prava na varijabilni dio zarade, niti je isti primao u izvještajnom periodu, niti je ovakva kvalifikacija data, odnosno sadržana u Izvještaju DRI-a.

3. Pola godine kasnili sa planom javnih nabavki

Plan javnih nabavki Agencije za zaštitu konkurencije za 2017. godinu pripremljen je u skladu sa zakonodavnim rješenjima na snazi kojima je uređena oblast javnih nabavki.

Isti je objavljen u zakonskom roku, tj. 31.01.2017.godine na Portalu javnih nabavki. S tim u vezi, u prilogu je i Izvod sa Porala javnih nabavki, dat u nastavku teksta.

Na osnovu predmetnog izjašnjenja te prezentiranja dokaza sa Portala javnih nabavki, jasno je da je Agencija postupila u svemu i u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, te iz tih razloga nijesmo ni prihvatili kvalifikaciju revizora „Subjekt revizije je to učinio sa zakašnjenjem, odnosno 26. jula 2017. godine“.

Revizor je svoj nalaz bazirao na Izmjeni Plana javnih nabavki za 2017.godinu, koja je objavljena 26.07.2017.godine, a za koju je osnova bila Izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama („Službeni list CG“, br. 42/11, 57/14, 28/15 i 42/17) i koja se morala prilagoditi zakonskim izmjenama, tj. uvođenju postupka nabavki male vrijednosti.

Što se tiče ostalih navoda vezanih za postupke javnih nabavki, revizoru je prezentovana činjenica da postupke javnih nabavki u ime i za račun Agencije za zaštitu konkurencije sprovodi Uprava za javne nabavke, a sve u skladu sa ovlašćenjem broj 01-52/1 od dana 09.02.2017. godine, koje je i dato na uvid revizoru.

Dodatno, revizoru je dostavljena i sva ostala dokumentacija sprovedenih postupaka javnih nabavki.

Istovremeno, svi postupci sa nivoa Agencije, koje je sprovela Uprava za javne nabavke  u 2017. godini, sprovedeni su objavljivanjem tenderske dokumentaciju za postupak javne nabavke šopingom, pa samim tim i nije postojala zakonska potreba obrazovanja Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, kao ni sačinjavanja pomenutih izjava i zapisnika a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama („Službeni list CG“, br. 42/11 i 57/14) koji je tada bio na snazi.

U skladu sa Obrascem 9 Pravilnika o obrascima u postupcima javnih nabavki – Tenderske dokumentacije za postupak javne nabavke šopingom, naručilac je dužan da da sljedeće izjave:

–  izjavu naručioca da će uredno izmirivati obaveze prema izabranom ponuđaču

–  izjavu naručioca (ovlašćeno lice, službenik za javne nabavke i lica koja su učestvovala u planiranju javne nabavke) o nepostojanju sukoba interesa

–  izjavu naručioca (lica koja su učestvovala u pripremanju tenderske dokumentacije) o nepostojanju sukoba interesa.

U iste je revizor imao uvida.

Na osnovu svega iznijetog, te prezentovanja dokaza o zakonitosti postupanja sa nivoa Agencije, uputili smo DRI da Preporuka 4 revizorskog izvještaja, te date kvalifikacije s tim u vezi, ne bi trebale da budu sastavni dio Izvještaja. Ovo iz razloga što smo smatrali jedino prihvatljivom kvalifikaciju da je Agencija za zaštitu konkurencije strogo ispoštovala sve odredbe Zakona o javnim nabavkama.

U skladu sa predmetnim, DRI je u potpunosti prihvatila izjašnjenja Agencije za zaštitu konkurencije, vezano za ovu preporuku, odnosno već izdato saopštenje sa nivoa Agencija za zaštitu konkurencije „da su u potpunosti ispoštovane sve odredbe Zakona o javnim nabavkama“, te da je preporuka data s tim u vezi i brisana konačnim tekstom Izvještaja o reviziji godišnjeg finansijskog Izvještaja Agencije za zaštitu konkurencije za 2017.g.

4. Acu za zakup dali 23.800 eura

Kao što ste u datom saopštenju pod tačkom 3 moglo vidjeti, Agencija u postupcima javnih nabavki u potpunosti primjenjuje odredbe Zakona kojima je regulisana predmetna oblast. S tim u vezi, postupak javne nabavke za zakup poslovnog prostora u potpunosti je sproveden u skladu sa zakonskom procedurom. Da je po predmetnom postupljeno na opisan način, potvrdu možete naći na Portalu javnih nabavki.

Na kraju, posebno ističemo da je kolegijum DRI dao pozitivno mišljenje na reviziju finansijskih izvještaja Agencije za zaštitu konkurencije za 2017. g. Isto ukazuje da je Agencija za zaštitu konkurencije u svemu i u skladu sa pozitivnim propisima raspolagala javnim sredstvima.

Još jednom molimo da saopštenje isključivo objavite u integralnom tekstu. Suprotno, bićemo primorani da isto demantujemo.

Agencija za zaštitu konkurencije

Skip to content