Saopštenje: Održana 19. međunarodna konferencija o konkurenciji u Berlinu, u organizaciji Bundeskartellamt-a

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje: Održana 19. međunarodna konferencija o konkurenciji u Berlinu, u organizaciji Bundeskartellamt-a

U periodu od 12.-15.marta 2019.godine član Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, Jovana Tošković, prisustvovala je 19. međunarodnoj konferenciji o konkurenciji u Berlinu, organizovanoj od strane njemačkog tijela za zaštitu konkurencije, Bundeskartellamt.

Bundeskartellamt je organizator međunarodne konferencije o konkurenciji od 1982. godine. Konferencija predstavlja jedan od najpoznatijih svjetskih događaja koji se bave pitanjima prava konkurencije i okuplja vodeće ličnosti i stručnjake iz ove oblasti iz cijelog svijeta, te su istoj prisustvovali rukovodioci i predstavnici tijela za zaštitu konkurencije, advokati, akademici, istaknuti predstavnici međunarodnih preduzeća i drugi učesnici koji se bave aktuelnim i međunarodno relevantnim pitanjima politike konkurencije i prava konkurencije.

Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjima g-dina Andreas Mundt-a, predsjednika njemačkog tijela za zaštitu konkurencije – Bundeskartellamt-a, g-dina Peter Altmaier-a, saveznog ministra za ekonomska pitanja i energetiku i g. Margrethe Vestager, evropske komesarke za konkurenciju, nakon čega su se prisutnima obratili i g-din Martijn Snoep, predsjednik holandskog organa za potrošače i tržišta (Netherlands Authority for Consumers and Markets, ) i g-din Daniel Ek, glavni izvršni direktor i suosnivač kompanije Spotify.

Panel diskusije bavile su se, između ostalog, izazovima tijela nadležnih za zaštitu konkurencije imajući u vidu porast globalne tržišne snage, kontrolom zloupotrebe dominantnog položaja u digitalnom dobu, te efektivnošću programa oslobađanja od kazne (leniency) u sprovođenju zakona za zaštitu konkurencije.

Takođe, članica Savjeta prisustvovala je i četvrtoj radionici za mlade organe za zaštitu konkurencije koja se održala 13. marta 2019. godine. Radionica, koja se sastojala od dvije interaktivne panel diskusije, bavila se temama digitalizacije, odnosno izazovima za tijela nadležna za zaštitu konkurencije u digitalnoj eri, kao i načinima jačanja efikasne primjene propisa iz ove oblasti.

Skip to content