• Vijesti
  • Saopštenje: Predsjednik Savjeta AZZK panelista na konferenciji održanoj u Beogradu povodom Dana konkurencije u organizaciji Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije

Predsjednik i članovi Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije prisustvovali su konferenciji “Agenda unapređenja politike konkurencije”, organizovanoj od strane Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije povodom Dana konkurencije, koja se održala 12.aprila 2019.godine u Beogradu.

Konferencija, kojoj su, između ostalih, prisustvovali visoki zvaničnici državnih institucija Republike Srbije, veliki broj predstavnika akademske i stručne javnosti i kompanija koje posluju na tržištu Republike Srbije, kao i predstavnici tijela za zaštitu konkurencije iz regiona, otvorena je uvodnim izlaganjima ministra finansija Republike Srbije Siniše Malog, predsjednice Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Snežane B. Petrović, Sem Fabrici-ja, šefa Delegacije EU u Srbiji i predsjednika Komisije za zaštitu konkurencije, dr Miloja Obradovića.

Tokom konferencije održana su dva panela: „Regionalni tržišni učesnici i zaštita konkurencije“ i „Preuzimanje obaveza tržišnih učesnika u kontekstu odvraćanja od povreda konkurencije“.

Predsjednik Savjeta crnogorske AZZK, g-din Vujović, učestvovao je na prvom panelu pod nazivom „Regionalni tržišni učesnici i zaštita konkurencije“, čiji je moderator bio Nikola Banašević iz Generalnog direktorata za konkurenciju Evropske komisije. Na pomenutom panelu predsjednici tijela za zaštitu konkurencije iz regiona, odnosno iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije govorili su o izazovima sa kojima se suočavaju prilikom sprovođenja zakona o zaštiti konkurencije. Predsjednik Vujović se osvrnuo na to kakva je percepcija javnosti o politici konkurencije u Crnoj Gori, ukratko predstavivši dosadašnje i predstojeće aktivnosti na polju zaštite konkurencije. Drugi panel, “Preuzimanje obaveza tržišnih učesnika u kontekstu odvraćanja od povreda konkurencije”, vodio je g-din Gianluca Sepe iz italijanskog tijela za zaštitu konkurencije, kojom prilikom je sa drugim učesnicima iz tijela za zaštitu konkurencije Rumunije, Austrije, Italije i Turske, diskutovao o izazovima i iskustvima kada je u pitanju instrument preuzimanja obaveza tržišnih učesnika u kontekstu odvraćanja od povreda konkurencije.