Saopštenje: Studijska posjeta hrvatskoj Agecniji za zaštitu tržišnog natjecanja

  • Home
  • Vijesti
  • Saopštenje: Studijska posjeta hrvatskoj Agecniji za zaštitu tržišnog natjecanja

Studijska posjeta je organizovana od strane Hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja sa ciljem dalje realizacije ugovora. Cilj studijske posjete bio je usmjeren na jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije u vođenju i rješavanju predmeta na području zaštite tržišne konkurencije, s naglaskom na procesne aspekte koji uključuju složene ekonomske analize, ali i prikupljanje dokaza, posebno kroz nenajavljene uvide poslovnih prostora i vozila privrednika. Učesnici su kroz svakodnevne petodnevne sesije koje su obuhvatale cjelodnevni rad, imali prilike da kroz primjere i prezentacije kolega iz Hrvatske Agencije saznaju dublje o načinu izrade analiza, pretrage i softverskim rješenjima koji se koriste u realizaciji nenajavljenih uvida.

Učesnici studisjke posjete su imali priliku da se upozanaju sa radom Hrvatske Agencije za nadzor financijskih usluga sa domaćinom g-dinom Tonijem Lukšićem i posjeta katedri za pravo Ekonomskog fakulteta sa prof.dr.sc. Jasminka Pecotić Kaufman koja je prezentovala “Geneza sustava zaštite tržišnog natjecanja u Hrvatskoj – pravna i ekonomska analiza” koji je mogućio početak sistemskog istraživanja razvoja sistema zaštite tržišnog natjecanja u Hrvatskoj. Anketiranjem ključnih učesnika dobio se uvid u glavne podsticaje za uspostavljanje sistema za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj sredinom 1990-ih, dominantne izazove tokom tog procesa, glavne izvore uticaja na oblikovanje pravnog okvira u kontekstu ekonomske teorije, te naročito kako su na samu genezu i rani razvoj sistema uticali neformalni oblici upravljanja koji se uobičajeno odvijaju kroz mreže i lične kontakte. Rezultati istraživanja su posebno dragocjena kao podloga za buduća šira istraživanja razvoja sistema zaštite tržišnog natjecanja, posebno u komparativnom kontekstu, koja će omogućiti povezivanje sa sličnim istraživačkim inicijativama u drugim državama članicama Evropske unije.

Dalje aktivnosti koje su planirare u okviru ovog projekta je nastavak saradnje sa kolegama iz Hrvatske sa planiranim rokom završetka ovog Ugovora za 21. jun 2019 kada će biti i zvanično zatvaranje tj završetak realizacije ugovora.

Podsjećanja radi projekat je finansiran iz IPA 2014 sredstava, i vrijedan je ukupno 250.000 eura.

Skip to content