Iskustva i praksa Evropske unije od izuzetnog značaja za jačanje administrativnih kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije

  • Home
  • Vijesti
  • Iskustva i praksa Evropske unije od izuzetnog značaja za jačanje administrativnih kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije

U periodu 27. jun – 1. jul 2022. godine, predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK), u okviru studijske posjete realizovane kroz projekat „Unaprijeđenje i jačanje institucionalnog i pravnog okvira u oblasti državne pomoći i javnih nabavki“, boravili su u posjeti Belgiji i Luksemburgu. U fokusu posjete bila su iskustva kolega iz EU koja mogu pomoći crnogorskim kolegama u riješavanju izazovnih slučaja kroz evropsku praksu, kao i ispunjenje obaveza definisanih završnim mjerilima u poglavlju 8 – Konkurencija.

Na početku posjete predstavnici AZZK-a posjetili su Evropski ekonomski i socijalni komitet i Komitet regiona. Imali su priliku da se upoznaju sa aktivnostima ovih institucija EU, kao i da razgovaraju sa kolegama iz oba komiteta o mogućoj podršci na putu ka zatvaranju pregovaračkog poglavlja 8.

Nakon toga, delegacija AZZK-a je posjetila Generalni direktorat Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) gdje su kolege iz Evropske komisije prezentovale trenutnu situaciju u pregovaračkom procesu između Crne Gore i EU sa posebnim akcentom na obaveze mapirane kroz poglavlje 8, kao i o načinima da se dodatno ubrza ispunjenje zacrtanih obaveza.

Uslijedila je posjeta matičnom direktoratu za politiku konkurencije (DG COMP) gdje su predavači pripremili korisne prezentacije i dali odgovore na konkretna pitanja vezana za komunikaciju sa davaocima pomoći u naknadnom postupku kontrole, dokumente i inicijative za dostavljanje podataka i pokretanje naknadnog postupka kontrole po službenoj dužnosti. Takođe, bilo je važno da se službenici upoznaju sa procedurama odabira i prikupljanja podataka za pripremu godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći.

Na kraju studijske posjete, upriličena je posjeta Sudu pravde u Luksemburgu gdje se razgovaralo o sudskoj reviziji slučajeva. Ovaj dan je bio posvećen predmetima državne pomoći i konkretnim temama iz nadležnosti ovog suda.

Skip to content