Završeno sprovođenje projekta „Unapređenje i jačanje institucionalnog i pravnog okvira u oblasti javnih nabavki i državne pomoći“

  • Home
  • Vijesti
  • Završeno sprovođenje projekta „Unapređenje i jačanje institucionalnog i pravnog okvira u oblasti javnih nabavki i državne pomoći“

Uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore, u protekle četiri godine, sprovođen je projekat „Unapređenje i jačanje institucionalnog i pravnog okvira u oblasti javnih nabavki i državne pomoći“. Završna konferencija projekta, u čijem sprovođenju je učestvovala i Agencija za zaštitu konkurencije, održana je u Evropskoj kući sa ciljem predstavljanja ostvarenih rezultata.

Projekat se sastojao iz dvije komponente usmjerene na pružanje podrške u oblastima državne pomoći i javnih nabavki. Cilj projekta je bilo povećanje efikasnosti, djelotvornosti i transparentnog upravljanja crnogorskim javnim finansijama u skladu sa standardima Evropske unije, što je i ostvareno kroz unaprijeđenje pravnog i operativnog okvira za sprovođenje pomenutih politika u Crnoj Gori.

Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, kazao je da su protekle četiri godine bile ključne da se Agencija pozicionira kao važan činilac i kontrolor procesa koji oblikuju crnogorsku ekonomiju i tržište. Apostrofirao je da je Agencija konstruktivan partner svim davaocima državne pomoći i da će u punu kapacitetu biti posvećena pronalaženju održivih rješenja korisnih za crnogorske građane i kompanije.

Marko Sebastiani, direktor projekta, kazao je da pregovori u okviru poglavlja 5  i 8 bilježe jasne pozitivne efekte ovog projekta, što je vidljivo iz ocjena Evropske komisije u izvještajima tokom trajanja projekta. Važnost i izazovnost praćenja EU trendova u ovim oblastima ogleda se u njihovom napredovanju i prilagođavanju interesima građana zemalja članica, čemu će Crna Gora u narednom periodu biti posvećena.

Projekat je stvorio dobru osnovu da crnogorske institucije, u čijoj nadležnosti se nalaze oblasti konkurencije i javnih nabavki, budu spremne da odgovore na sve izazove koji čekaju Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu.

Skip to content