Bilateralna saradnja sa zemljama članicama EU od izuzetnog značaja za Agenciju za zaštitu konkurencije

  • Home
  • Vijesti
  • Bilateralna saradnja sa zemljama članicama EU od izuzetnog značaja za Agenciju za zaštitu konkurencije

Predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije susreli su se 15. decembra 2022. godine sa direktorom Kancelarije za zaštitu konkurencije i potrošača iz Poljske Pjotrom Adamčevskim. Sastanku su prisustvovali predsjednik Savjeta Agencije Dragan Damjanović, direktor Agencije Nebojša Jovović, samostalni savjetnik I Luka Dedić, kao i generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Jasna Vujović.

Predsjednik Savjeta Dragan Damjanović je istakao da ga raduje posjeta kolege iz Poljske i izrazio uvjerenje da postoji prostor za značajno unaprijeđenje saradnje na bilateralnom nivou u oblasti konkurencije. Ukazao je da poljsko iskustvo u ovoj oblasti može biti značajna alatka za lakše ispunjenje obaveza definisanih završnim mjerilima u okviru poglavlja 8 – Konkurencija. Dodao je da je Crna Gora, za razliku od Poljske, primjenila hrvatsko predpristupno iskustvo objedinivši oblasti konkurencije i državne pomoći u ingerencije jedne institucije sa ciljem prilagođavanja obavezama koje proističu iz pristupnih pregovora sa EU, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore.

Adamčevski je izrazio zadovoljstvo prilikom da posjeti Agenciju i dodao da je odluka Crne Gore o objedinjavanju nadležnosti Agencije odgovara izazovima koji proističu sa evropske agende i izrazio uvjerenje da oba modela mogu pružiti odgovarajuće rezultate u predmetnim oblastima. Dodao je da su poljske kolege spremne da u narednom periodu bliže sarađuju sa crnogorskim kroz prenošenje znanja i iskustva stečenog radom na izazovnim slučajevima u Poljskoj.

U narednom periodu u fokusu saradnje će biti pronalaženje zadovoljavajućeg okvira za uspostavljanje bilateralne saradnje sa kolegama iz Poljske

Skip to content