Zapaženi rezultati agencije za zaštitu konkurencije prepoznati i na sastanku odbora za stabilizaciju i pridruživanje

  • Home
  • Vijesti
  • Zapaženi rezultati agencije za zaštitu konkurencije prepoznati i na sastanku odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Juče je održan dvanaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije na kojem je, između ostalog, razgovarano o napretku u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija. U okviru tačke 6 koja je posvećena unutrašnjem tržištu i konkurenciji, Agenciju su predstavljali predsjednik Savjeta Dragan Damjanović, direktor Nebojša Jovović i samostalni savjetnik zadužen za međunarodnu saradnju Luka Dedić. 

Predsjednik Savjeta Agencije Dragan Damjanović je informisao kolege iz Evropske komisije o statusu aktuelnih predmeta koji se nalaze u fokusu crnogorske javnosti i evropskih partnera. Dodao je da Agencija posvećeno pristupa jačanju administrativnih kapaciteta, kao jednom od ključnih zahtjeva sa evropske agende, i da pozitivan rezultat predstavlja činjenica da su ispunjeni svi ciljevi definisani Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za 2022. godinu na ovom planu. Izrazio je uvjerenje da će tokom 2023. godine biti nastavljen pozitivan trend koji će biti notiran u ovogodišnjem Izvještaju o Crnoj Gori za 2023. godinu. Istakao je da raduje činjenica da je Evropska komisija prepoznala napore Agencije na planu preventivnog djelovanja i uključivanja u složene predmete na samom početku, što daje bolje šanse za iznalaženje rješenja koja će zadovoljiti sve uključene strane sa posebnim akcentom na osjetljivu socijalnu komponentu predmetnih slučajeva. Od izuzetne važnosti za Agenciju predstavlja unaprijeđenje zakonodavnog okvira koji obuhvata pitanja potpune nezavisnosti te institucije. Očekuje se da će se predmetni Zakon naći u skupštinskoj proceduri do kraja tekuće godine. 

Šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Majkl Miler je pozdravio napore Agencije na planu postizanja potpune nezavisnosti u svom radu. Istakao je da raduje činjenica da je Agencija objavila značajan broj odluka i mišljenja u prethodnom periodu i da se u sklopu stečajnog postupka za Montenegro Airlines radi na povraćaju nezakonito date državne pomoći u iznosu od 56 miliona eura. Evropska komisija je pozdravila dodatne napore Agencije na planu jačanja bilateralne saradnje sa zemljama članicama sa posebnim akcentom na uspostavljanje bilateralne saradnje sa SR Njemačkom. Zaključio je da je Agencija ostvarila zadovoljavajuće rezultate u prethodnom periodu kroz partnerski i iskren odnos sa evropskim partnerima. 

Skip to content