Uspostavljanje bilateralne saradnje sa Nizozemskom u oblasti konkurencije važno za ispunjenje obaveza u okviru poglavlja 8 – Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Uspostavljanje bilateralne saradnje sa Nizozemskom u oblasti konkurencije važno za ispunjenje obaveza u okviru poglavlja 8 – Konkurencija

U četvrtak 23. februara predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije i šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragan Damjanović sastao se ambasadorom Nizozemske u Srbiji i Crnoj Gori Justom Reintjesom. Sastanku su prisustvovali politički sekretar u ambasadi Nizozemske Floris Serne – Penja Garsija i službenik Agencije zadužen za međunarodnu saradnju Luka Dedić. Na sastanku je razgovarano o uspostavljanju bliže saradnje između nadležnih tijela za konkurencije Crne Gore i Nizozemske, kao i zainteresovanosti nizozemskih kompanija da investiraju na crnogorsko tržište.
Šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragan Damjanović je izrazio zadovoljstvo prilikom za uspostavljanje bliže saradnje sa ambasadom Nizozemske na planu ispunjenja zahtjeva definisanih završnim mjerilima. Dodao je da je unaprijeđenje bilateralnih odnosa sa aspekta konkurencije ključno za ostvarivanje mjerljivih rezultata u procesu evropskih integracija. Istakao je da raduje otvaranje crnogorske ambasade u Hagu što će biti važan korak za dalje unaprijeđenje bilateralnih odnosa i pozicioniranje Crne Gore kao poželjne investicione destinacije za nizozemske kompanije. Kroz preuzimanje EU legislative u predmetnoj oblasti biće kreiran okvir u kojem će Agencija biti garant jednakih uslova za sve učesnike na tržištu Crne Gore. Ukazao je da je IT sektor oblast u kojoj postoji značajan prostor za investicije od strane nizozemskih kompanija.

Ambasador Nizozemske u Srbiji i Crnoj Gori Just Reintjes je istakao da postoji prostor unaprijeđenje trgovinskih odnosa između dvije zemlje, kao i da Crna Gora mora posvećeno raditi na kreiranju pozitivne investicione klime za evropske investitore. Ukazao je da kompanije iz zemalja članica nude pozitivan okvir za osnaživanje ekonomije, što je važan faktor za uspješno učešće ne Jedinstvenom evropskom tržištu po punopravnom članstvu Crne Gore. Pored bolje povezanosti između Nizozemske i Crne Gore, Reintjes je predložio organizovanje investicionog sajma u Holandiji gdje bi Crna Gora imala priliku da predstavi investicioni okvir koji bi privukao zainteresovane kompanije za ulaganje u Crnu Goru.
Dogovoreno je uspostavljanje bliže saradnje između nadležnih tijela za konkurenciju Crne Gore i Nizozemske.

Skip to content