Obukama sudija i tužilaca do kvalitetnije pravne zaštite u oblastima konkurencije i državne pomoći

  • Home
  • Vijesti
  • Obukama sudija i tužilaca do kvalitetnije pravne zaštite u oblastima konkurencije i državne pomoći

U utorak 14. marta predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije posjetili su Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Prilikom posjete susreli su se sa predsjednicom Upravnog odbora Centra Ljiljanom Lakić i načelnicom Odjeljenja za kontinuiranu obuku Sekretarijata Centra Mašom Adžić. Agenciju su predstavljali predsjednik Savjeta Agencije Dragan Damjanović, direktor Nebojša Jovović i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske integracije, IPA fondove i medije Luka Dedić. Na sastanku je razgovarano o organizovanju obuka za sudije i tužioce u oblastima konkurencije i državne pomoći.

Presjednik Savjeta Dragan Damjanović je istakao važnost organizovanja obuka za sudije i tužioce kako bi se upoznali sa evropskom praksom u oblasti konkurencije i državne pomoći i na taj način u punom kapacitetu bili značajan činilac u kreiranju otvorenog tržišta sa jednakim uslovima za sve učesnike u Crnoj Gori, kao i značajna podrška na planu potpore preduzećima u državnom vlasništvu ka postizanju potpune integracije na tržište. Na ovaj način crnogorski sudovi će aktivno učestvovati u kreiranju sudskih praksi u slučajevima koji se tiču predmetnih oblasti.

Direktor Agencije Nebojša Jovović je ukazao na važnost podizanja svijesti među tužiocima i sudijama o kompleksnim oblastima koje se nalaze u nadležnosti Agencije i dodao da samo zajednički možemo kreirati okvir koji će pomoći ispunjenju obaveza definisanih završnim mjerilima u poglavlju 8 – Konkurencija.

Predsjednica Upravnog odbora Centra Ljiljana Lakić je navela da je Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu jedina institucija u Crnoj Gori nadležna za obuku sudija i državnih tužilaca i izrazila zadovoljstvo prilikom da sudije i tužioci dobiju dodatni aspekt obuke u oblastima konkurencije i državne pomoći kroz prenošenje iskustva zemalja članica na planu dostizanja evropskih standarda. Dogovoreno je održavanje 2 obuke tokom 2023. godine od kojih će jedna biti posvećena konkurenciji, a druga državnoj pomoći.

Ova aktivnosti biće sprovedena u okviru IPA projekta pod nazivom „Increasing the capacity of institutions harmonising and implementing of EU acquis in the area of Competitiveness and Innovation“, koji se sprovode uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Skip to content