Obnovljena saradnja između institucija u oblasti zaštite konkurencije

  • Home
  • Vijesti
  • Obnovljena saradnja između institucija u oblasti zaštite konkurencije

Saradnja između Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore (AZK) i Ministarstva za ekonomiju i zaštitu klime SR Njemačke (BMVK), kao i Savezne službe za sprovođenje njemačkog i evropskog prava konkurencije (Bundeskartellamt – Federal Cartel Office,BKartA) obnovljena je na godinu dana u okviru zvanične najave projekta održane u Evropskoj kući u Podgorici 22. marta 2023. u 11 časova.
Saradnja se zasniva na Zajedničkoj deklaraciji o namjerama koju su 2019. godine potpisali tadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i tadašnji njemački savezni ministar Peter Altmaier, kojom je uspostavljeno institucionalno partnerstvo između njemačkih i crnogorskih uprava koje se bave oblastima konkurencije i državne pomoći. Institucionalna partnerstva imaju za cilj podršku reformi javnog sektora u partnerskim zemljama uspostavljanjem saradnje između BMVK-a i drugih relevantnih institucija koje utiču i sprovode ekonomske politike u Njemačkoj sa institucijama partnerskih zemalja u istoj oblasti. Ova saradnja se odvija kroz razmjenu ekspertize, obuka, radionica, konferencija itd.
Cilj ovog institucionalnog partnerstva je da podrži Crnu Goru u jačanju antimonopolskih kapaciteta i dodatnom unaprijeđenju implementacije Zakona o zaštiti konkurenciji i na taj način ispunjavanju kriterijuma u vezi sa pravnim obavezama u ovoj oblasti koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Štaviše, jak nezavistan organ za zaštitu konkurencije je kamen temeljac u stvaranju i održavanju otvorenog tržišta sa jednakim pravilima za sve učesnike koja omogućavaju ekonomski rast i razvoj snažne i prosperitetne ekonomije.


Govornici na događaju su bili gospodin Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta Agencije, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori gospodin Peter Felten, gospođa Jasna Vujović, generalna direktorka Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam i gospodin Alekander Markus, direktor Njemačke privredne komore za Crnu Goru i Srbiju. Oni su približili njemačko-crnogorski odnos i značaj otvorenog i pravednog tržišta za ekonomski razvoj i proces pristupanja EU i informisali prisutne o značaju uloge institucionalnog partnerstva između SR Njemačke i Crne Gore u podršci pri ostvarivanju ovih ciljeva.
Tokom događaja zvanično je potpisano pismo namjere između predsjednika Savjeta Agencije i šefa Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragana Damjanovića (AZK) i njemačkog vođe projekta Volfganga Jakobija (BKartA) kojim se postavlja okvir za realizaciju aktivnosti za predstojeću godišnju saradnje. Nakon svečanog dijela pozvana publika i govornici imali su priliku da na neformalnoj osnovi razmijene mišljenja vezana za bilateralnu saradnju SR Njemačke i Crne Gore.
Ovom događaju su, između ostalih, prisustvovali predstavnici BMVK-a, BKartA, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam, Ministarstva finansija i Ministarstva evropskih poslova Crne Gore.

Skip to content