Bližom saradnjom institucija do mjerljivog rezultata u okviru poglavlja 8 – Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Bližom saradnjom institucija do mjerljivog rezultata u okviru poglavlja 8 – Konkurencija

U petak 24. marta u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, održana je konstitutivna sjednica Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Agencije Dragan Damjanović.

Pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija predstavlja jedno od izazovnijih poglavlja pravne tekovine u procesu pristupanja Crne Gore EU, ali smo usmjerili sve kapacitete na ubrzanje aktivnosti na planu ispunjenja završnih mjerila i bolje spremnosti crnogorske privrede za pravila koja usvajamo, a koja važe u Evropskoj uniji, poručio je šef radne grupe, Dragan Damjanović.

Na stanaku radne grupe razmatrane su planirane aktivnosti u okviru Programa pristupanja Crne Gore EU 2023-2024, kojim će se crnogorsko zakonodavstvo dodatno uskladiti sa pravnom tekovinom EU, kao i pripreme I priloga Izvještaju Evropske komisije kao jednog od značajnih dokumenata kojim informišemo EK o sprovedenim aktivnostima.

Damjanović je istakao da Agencija za zaštitu konkurencije radi na jačanju kadrovskih kapaciteta, što je i jedna od ključnih obaveza Crne Gore u ovom poglavlju, te da su u planu i brojne obuke postojećih kadrovskih kapaciteta kroz bilateralnu saradnju koju Agencija ostvaruje sa partnerima iz Njemačke, Mađarske, Estonije, kao i ostalih država članica EU.

Skip to content