Slovačka dijeli evropske aspiracije Agencije u poglavlju 8 – Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Slovačka dijeli evropske aspiracije Agencije u poglavlju 8 – Konkurencija

Predsjednik Savjeta Agencije i šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragan Damjanović sastao se danas sa slovačkim ambasadorom Borisom Gandelom. Sastanku je prisustvovao zamjenik ambasadora Martin Balco, dok je sa crnogorske strane bio prisutan načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija Luka Dedić. Na sastanku je razgovarano o potencijalnoj saradnji u okviru pregovaračkog poglavlja 8, kao i o ukupnoj situaciji i aktivnostima u okviru pomenutog poglavlja.

Predsjednik Savjeta Agencije Dragan Damjanović je izrazio zadovoljstvo prilikom za konkretizaciju buduće saradnje sa slovačkim kolegama i istakao važnost uspostavljanja bliže saradnja sa ambasadama zemalja članica Evropske unije u Crnoj Gori kao važnih aktera u kreiranju sveukupne slike o naporima Agencije u sprovođenju reformskih aktivnosti u oblastima konkurencije i državne pomoći. Dodao je da iskustvo i znanje zemalja članica EU predstavlja važnu komponentu procesa jačanja admnistrativnih kapaciteta Agencije, u skladu sa preporukama Evropske komisije koje su definisane u Izvještaju o Crnoj Gori za 2022. godinu. Uvjeren je da reformske aktivnosti koje se sprovode kroz poglavlje 8 predstavljaju osnovu za transformaciju Agencije u modernu evropsku instituciju po ugledu na institucije zemalja članica Unije. Apostrofirao je da je Agencija posvećeno radila u prethodnom periodu i posvetila značajanu pažnju ispunjenju zahtjeva koje pregovarački okvir stavlja pred Agenciju i izrazio uvjerenje da će napori biti prepoznati u Izvještaju o Crnoj Gori za 2023. godinu.

Ambasador Gandel je apostrofirao da Slovačka podržava evropske aspiracije Crne Gore i da je otvorena da pruži svu neophodnu ekspertsku podršku crnogorskim kolegama. Dodao je da članstvo Crne Gore u EU smatra strateškim ciljem i da je neophodna sinergija svih učesnika kako bi se postigao zapažen rezultat i ubrzala dinamika ispunjavanja definisanih obaveza prema EU. Informisao je da pređašnja dobra saradnje između Agencije i Antimonopolističke kancelarije Slovačke Republike predstavlja osnov za unaprijeđenje saradnja u skladu sa preferencama i potrebama Agencije.

Dogovorena je dinamizacija aktivnosti na planu uspostavljanja bilateralne saradnje između tijela nadležnih za konkurenciju dvije države koji potencijalno može rezultirati Memorandumom o saradnji.

Skip to content