Dogovoreno inteziviranje saradnje između nadležnih tijela za konkurenciju Crne Gore i Austrije

  • Home
  • Vijesti
  • Dogovoreno inteziviranje saradnje između nadležnih tijela za konkurenciju Crne Gore i Austrije

Delegacija Agencije za zaštitu konkurencije boravila je u službenoj posjeti Beču i tom prilikom posjetila Federalno tijelo za konkurenciju Austrije (BWB). Damjanović se susreo sa Natali Harsdorf-Boršč (Natalie Harsdorf-Borsch) v.d. generalne direktorke BWB. Sastanku su prisustvovali Lukas Kavada (Lucas Cavada) koordinator za međunarodnu saradnju BWB-a i Luka Dedić načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija u Agenciji. Na sastanku je razgovarano o modalitetima saradnje na planu jačanja administrativnih kapaciteta i pružanju ekspertske podrške kojim bi bio „oživljen“ Memorandum o saradnji potpisan između institucija 2013. godine.

Predsjednik Savjeta Agencije i šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragan Damjanović je izrazio zadovoljstvo prilikom za uspostavljanje produktive saradnje između institucija koja će biti značajna za ispunjenje ključnih preporuka sa evropske agende u oblasti konkurencije. Istakao je da BWB može pružiti zaposlenim Agencije neophodnu ekspertizu i iskustvo potrebno za dalji razvoj timskih kapaciteta i kontrolne funkcije AZK-a na tržištu Crne Gore. Apostrofirao je da postoji jasan prostor za unaprijeđenje saradnje na planu jačanja kapaciteta u oblasti sektorskih analiza i prepoznavanja tržišnih prekršaja u oblasti konkurencije. Posvećenost reformskim aktivnostima definisanim kroz završna mjerila u poglavlju 8 – Konkurencija ostaje jedan od ključnih prioriteta u rad za menadžment Agencije.

V.d. generalne direktorice BWB Natali Harsdorf-Boršč je istakla da postoji značajan prostor za unaprijeđenjem saradnje i da ostaju otvoreni za mapiranjem potrebne podrške crnogorskim kolegama. Istakla je da međunarodna saradnja predstavlja važnu stavku u svakodnevnom poslu BWB-a i da saradnja sa APC-om predstavlja podršku Crnoj Gori na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Dogovoreno je održavanje online sastanka između stručnih službi dvije institucije na kojoj će biti dogovoreni modaliteti saradnje u narednom periodu.

Skip to content