Bugarska spremna da pruži ekspertsku podršku Agenciji za zaštitu konkurencije

  • Home
  • Vijesti
  • Bugarska spremna da pruži ekspertsku podršku Agenciji za zaštitu konkurencije

U utorak 18. jula u prostorijama Agencije za zaštitu konkurencije, predsjednik Savjeta Dragan Damjanović primio je ambasadora Republike Bugarske u Crnoj Gori Stefana Dimitrova. Sastanku je prisustvovao šef Kancelarije za ekonomska i trgovinska pitanja Dimitar Tučkov, a sa strane Agencije sastanku je prisustvovao načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija Luka Dedić. Na sastanku je razgovarano o potencijalnom uspostavljanju saradnje između nadležnih tijela za konkurenciju dvije države.

Šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragan Damjanović upoznao je ambasadora sa aktivnostima Agencije na planu aktivnosti koje se sprovode na  evropskoj agendi  i izrazio riješenost da do kraja mandata ovog menadžmenta budu riješeni ključni izazovi definisani završnim mjerilima. Damjanović je istakao da uspostavljanje bilateralnih odnosa sa partnerskim institucijama iz zemalja Evropske unije predstavlja važan aspekt rada Agencije, kao i da bilateralna saradnja sa bugarskim kolegama može biti koristan alat za unaprijeđenje administrativnih kapaciteta Agencije. Dodao je da bi bilo zadovoljstvo uspostaviti bližu saradnju kroz posjetu bugarske delegacije Agenciji kao prvog koraka na planu preciznijeg definisanja aktivnosti od zajedničkog interesa.

Ambasador Dimitrov je apostrofirao da Bugarska u potpunosti podržava evropski put Crne Gore i izrazio spremnost za produbljivanjem saradnje između zemalja na bilateralnom nivou. Dodao je da je bugarska strana spremna da pruži neophodnu ekspertsku pomoć Agenciji u skladu sa mapiranim oblastima gdje je evropska praksa neophodna za unaprijeđenje radnih procesa. Istakao je da članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji mora biti strateški cilj i da svi činioci u crnogorskom društvu moraju biti posvećeni ostvarivanju istog, kao i da raduju napori Agenciji na tom planu.

Dogovoreno je inteziviranje saradnje između dvije strane koja će rezultirati uzvratnim posjetama delegacija nadležnih tijela za konkurenciju dvije države.

 

Skip to content