Uspješno organizovana studijska posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj

  • Home
  • Vijesti
  • Uspješno organizovana studijska posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj

U skladu s već uspostavljenom kvalitetnom bilateralnom saradnjom s državnim tijelima Savezne Republike Njemačke nadležnim za pitanja konkurencije, delegacija Agencije za zaštitu konkurencije je, u periodu 26-29. septembra 2023, boravila u studijskoj posjeti SR Njemačkoj. Delegaciju Agencije za zaštitu konkurencije su činili: Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta, Nebojša Jovović, direktor Agencije, Luka Dedić, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija, Enis Huremović, samostalni savjetnik I, i Radovan Krstajić, samostalni savjetnik I.

U okviru navedene studijske posjete, članovi delegacije AZK su se, između ostalog, susreli sa zvaničnicima Savezne kancelarije za zaštitu konkurencije (Bundeskartellamt) SR Njemačke, uključujući i potpredsjednika Bundeskartellamt-a, Konrada Osta, kao i s predstavnicima njemačkog Ministarstva ekonomije i klimatske akcije. Takođe, organizovan je i susret sa zastupnicima Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu.

Na sastancima su rezimirani dosadašnji rezultati bilateralne saradnje i razmijenjene ideje za nastavak iste. Takođe, ponovljeno je kako crnogorske institucije mogu nastaviti da računaju na podršku njemačkih kolega na planu ispunjavanja završnih mjerila u pregovaračkom poglavlju 8 – Konkurencija.

Dodatno, delegacija Agencije za zaštitu konkurencije se, u Potsdamu, susrela i s predstavnicima Ministarstva ekonomije, rada i energetike njemačke savezne pokrajine Brandenburg. Ovom prilikom su razmijenjena mišljenja o konkretnim kompleksnim slučajevima državne pomoći, kao i o ulozi pravosudnog sistema u rješavanju pitanja iz oblasti konkurencije.

Posljednjeg dana studijske posjete Njemačkoj, delegacija Agencije za zaštitu konkurencije posjetila je crnogorsku ambasadu u Berlinu. Predstavnici Agencije su informisali našu ambasadu o rezultatima sadržajne bilateralne saradnje sa srodnim institucijama SR Njemačke, kao i o napretku Crne Gore na planu ispunjavanja kriterijuma za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija.

Ocijenjeno je da do sada postignuti rezultati predstavljaju snažan temelj za nastavak prijateljske saradnje crnogorskih i njemačkih državnih organa nadležnih za pitanja iz oblasti zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći.

Skip to content