Pravilna dodjela državne pomoći ključna za ispunjenje evropskih obaveza u poglavlju 8 – Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Pravilna dodjela državne pomoći ključna za ispunjenje evropskih obaveza u poglavlju 8 – Konkurencija

Direktor Agencije za zaštitu konkurencije, dr Nebojša Jovović, otvorio je radionicu posvećenu obuci davaocima državne pomoći o pravilnoj primjeni zakonskih normi u ovoj oblasti, koja je danas organizovana u hotelu “Aurel” u Podgorici. Na radionici, kojoj su prisustvovali predstavnici javnih institucija relevantnih za oblast državne pomoći, predavanja su održali načelnik Odsjeka za prethodnu kontrolu i savjetnik u Odsjeku za naknadnu kontrolu Sektora za kontrolu državne pomoći Agencije za zaštitu konkurencije, Mirko Rajković i Siniša Milačić, kao i eksperti iz Češke Republike (Milan Bumbálek) i Poljske (Dorota Malgin).

Na otvaranju radionice, Jovović se osvrnuo na važnost pravilne prijave državne pomoći Agenciji i dodao da je to jedini način da se spriječe problemi i izazovi i na unutrašnjem nivou i na planu evropskih integracija kada su u pitanju važni predmeti za našu državu. Istakao je da je Agencija otvorena za svaki vid podrške institucijama i da, ukoliko je davaoci uključe u prvom koraku, može na partnerskoj osnovi pomoći davaocima da državna pomoć bude usklađena sa zakonodavnim okvirom u oblasti državne pomoći. Naglasio je da će se Agencija u narednom periodu truditi da kontinuirano organizuje korisne obuke za crnogorske davaoce u skladu sa preporukom Evropske komisije.

U radnom dijelu obuke, ispred Agencije, svoja iskustva prenijeli su načelnik Sektora za prethodnu kontrolu Mirko Rajković i savjetnik u Sektoru za naknadnu kontrolu Siniša Milačić. Informisali su prisutne o trenutnom zakonodavnom okviru u oblasti državne pomoći i pružili pregled procedura sa aspekta nadležnosti sektora kojim koordiniraju u vidu praktičnih studija slučaja.

Radionica je održana u okviru EU IPA projekta “Povećanje kapaciteta institucija za usklađivanje i primjenu EU pravne tekovine u oblasti konkurencije i inovacija”, koji u Crnoj Gori sprovodi poljska konsultantska firma “EPRD Policy & Development”.

Skip to content