Održana obuka u oblasti konkurencije posvećena sudijama i tužiocima

  • Home
  • Vijesti
  • Održana obuka u oblasti konkurencije posvećena sudijama i tužiocima

U ponedjeljak 6. novembra, u hotelu Voco, održana je obuka u oblasti konkurencije posvećena sudijama i tužiocima. Obuka je organizovana od strane Agencije za zaštitu konkurencije i Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Na otvaranju konferencije su govorili direktorica Sekretarijata Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Maja Milošević i direktor Agencije za zaštitu konkurencije dr Nebojša Jovović, dok su u radnom dijelu svoje iskustvo učesnicima predstavili team leader EU IPA projekta Andrej Plahutnik i sutkinja Višeg suda za prekršaje Maja Živaljević. Obuka je posvećena daljem unaprijeđenju znanja i iskustva predstavnika sudske branše u oblasti konkurencije.

U uvodnom obraćanju, Jovović se osvrnuo na važnost daljeg unaprijeđenja sudskih kapaciteta u oblasti konkurencije i državne pomoći kao jedne od ključnih preporuka na kojima insistira Evropska komisija. Pored stručnih kadrova Agencije, specifičnost politike konkurencije i poznavanje ove oblasti predstavlja izazov za sve aktere uključene u proces donošenja odluka, ali i prepoznaje važnost postojanja sudske prakse crnogorskih sudova kao jasan znak postojanja bilansa rezultata posmatrajući ga kao parametar za napredak na planu evropskih integracija. Direktor Jovović je istakao dobru saradnju sa Centrom kao važan preduslov za dalje unaprijeđenja stanja u ovoj oblasti i izrazio uvjerenje da će Agencija kroz mehanizme međunarodne saradnje tražiti okvir u koji je moguće uključiti crnogorske sudije kako bi neophodno iskustvo sticali u saradnji sa EU partnerima kroz blisku saradnju sa Centrom i nadležnim sudovima.

Obuka je održana u okviru EU IPA projekta “Povećanje kapaciteta institucija za usklađivanje i primjenu EU pravne tekovine u oblasti konkurencije i inovacija”, koji u Crnoj Gori sprovodi poljska konsultantska firma “EPRD Policy & Development”.

Skip to content