Određen napredak u poglavlju 8 – Konkurencija motiv za još posvećenije reformske aktivnosti

  • Home
  • Vijesti
  • Određen napredak u poglavlju 8 – Konkurencija motiv za još posvećenije reformske aktivnosti

Crna Gora je ostala umjereno spremna za članstvo u Evropskoj uniji dok je u prethodnom izvještajnom periodu ostvaren određen napredak[1] čime je nastavljen pozitivan trend u oblasti konkurencije i državne pomoći. Izvještaj o Crnoj Gori za 2023. godinu sublimirao je napore Agencije za zaštitu konkurencije na planu sprovođenja reformske agende obuhvaćene pregovaračkim poglavljem 8 – Konkurencija i istakao ključne preporuke koje će biti u vrhu prioriteta u radu Agencije u narednom periodu.

Evropska komisija je, na planu administrativnih kapaciteta istakla da raduje usvajanje nove sistamatizacije, kao ključnog dokumenta za dalje jačanja, i notirala napore Agencije na ovom planu u prethodnom periodu. Jačanje tima Agencije u pogledu case handler-a u obje oblasti biće jedan od ključnih zadataka za mendžment AZK-a u narednom periodu. Istaknut je dobar stepen usklađenosti zakonodavnog okvira u obje oblasti a Crna Gora će u narednom periodu pratiti tendencije na nivou EU kako bi zadržala visok nivo usklađenosti.

Evropska komisija očekuje konačno zaključenje predmeta Montenegro Airlines koji je trenutno u procesu stečaja, kao i da Agencija ispita postojanje ekonomskog kontinuiteta u slučaju Air Montenegra. Pod posebnom pažnjom Komisije su i postupci o potencijalnoj dodjeli neusklađene državne pomoći UNIPROM-KAP-u i prilikom izgradnje auto-puta Bar-Boljare.

Na planu uvođenja kaznene politike i dostizanja finansijske nezavisnosti po ugledu na tijela zemalja članica, Agencija je započela aktivnosti na izradi novog zakonskog rješenja na planu zaštite konkurencije koje će riješiti pitanje finansijske nezavisnosti i uvođenja kaznene politike u nadležnost Agencije. Uz konsultacije sa nadležnim institucijama i podršku EU partnera, očekujemo pripremu zakona tokom 2024. godine, a pratiće ga komplikovana unutrašnja procedura usvajanja praćena mišljenjem Evropske komisije.

Agencija će do kraja godine podijeliti Akcioni plan za privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija sa Komisijom, kojim će obuhvatiti sve aktivnosti koje se planiraju u pogledu ispunjenja završnih mjerila i preporuka Evropske komisije dobijenih u Izvještaju, gdje očekujemo inpute svih institucija uključenih u kreiranje reformisanog sistema u oblastima konkurencije i državne pomoći.

[1] Određen napredak predstavlja ocjenu 4 na skali Evropske komisije koja ima 5 ocjena.

Skip to content