Realističan plan restrukturiranja ključan za pravilan oporavak kompanija u poteškoćama

  • Home
  • Vijesti
  • Realističan plan restrukturiranja ključan za pravilan oporavak kompanija u poteškoćama

U hotelu „Voco“ u Podgorici je danas održana radionica na temu sanacije i restrukturiranja državne pomoći. Radionicu, kojoj su prisustvovali predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva ekonomskog razvoja, vodili su poljska ekspertkinja Dorota Malgin i češki ekspert Vladimir Bumbalek.

Događaj je otvorio vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za zaštitu konkurencije, Enis Huremović. Huremović je, između ostalog, istakao da je prethodni period rada trenutnog menadžmenta Agencije u potpunosti bio posvećen praćenju trendova koje kolege u nacionalnim tijelima za konkurenciju država članica sprovode, ne bi li se blagovremeno pripremio zakonodavni okvir u kojem će službenici nakon članstva biti obučeni da u punom kapacitetu sprovode evropsko zakonodavstvo i praksu.

„Upravo u donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije se krije ključni izazov koji stoji pred Agencijom u reformskim naporima da dostignemo standarde Evropske unije – uvođenje kaznene politike, koje će pored postojeće operativne nezavisnosti doprinijeti postizanju potpune finansijske nezavisnosti i zaokruživanja okvira nacionalnog tijela za konkurenciju po ugledu na EU zemlje članice“, potcrtao je Huremović.

Radionica je bila dio EU IPA projekta “Povećanje kapaciteta institucija za usklađivanje i primjenu EU pravne tekovine u oblasti konkurencije i inovacija”, koji u Crnoj Gori sprovodi konsultantska firma „EPRD Policy & Development“ iz Poljske.

Skip to content