Saradnjom između Sudskog savjeta i Agencije za zaštitu konkurencije do ispunjenja preporuka Evropske komisije

  • Home
  • Vijesti
  • Saradnjom između Sudskog savjeta i Agencije za zaštitu konkurencije do ispunjenja preporuka Evropske komisije

Predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije posjetili su danas Sudski savjet i tom prilikom razgovaralo se o izazovima i obavezama sa evropske agende u pregovaračkom poglavlju 8 – Konkurencija.

Ispred Sudskog savjeta sastanku su prisustvovale v.d. predsjednica Sudskog savjeta prof.dr Vesna Simović-Zvicer i samostalna savjetnica I Radmila Đurišić, dok su Agenciju predstavljali predsjednik Savjeta Dragan Damjanović, v.d. zamjenika direktora Enis Huremović i načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija Luka Dedić. Na sastanku su mapirani izazovi u pregovaračkom procesu gdje bi Sudski savjet i Agencija zajednički mogli raditi na njihovom ispunjenju.

Na početku sastanka, predsjednik Savjeta i šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija Dragan Damjanović je informisao prisutne o planovima za sprovođenje reformskih aktivnosti u okviru pregovaračkog poglavlja 8 i istakao da bliža saradnja svih činilaca sistema državne pomoći i konkurencije u Crnoj Gori mora biti definisana kao cilj u njihovom radu.

Evropska komisija u fokus svojih zahtjeva stavlja izradu Akcionog plana za privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija gdje značajno mjesto zauzima razvoj sudskih kapaciteta i analiza postojeće situacije u ovoj oblasti. Stoga je važno pronaći prihvatljiv i produktivan okvir kako bi se pravovremeno i sa realnim vremenskim okvirom pristupilo planiranju i realizaciji obaveza koje će otvoriti bolju poziciju za Crnu Goru pred naredni Izvještaj Evropske komisije. Poštujući nezavisnost sudske grane vlasti, ustavne i zakonske nadležnosti Sudskog savjeta i sudova, Damjanović je izrazio uvjerenje da postoji značajan prostor za unaprijeđenjem saradnje između sudova i Agencije koja će rezultirati bržem prihvatanju evropskih standarda u ovoj oblasti.

V.d. predsjednica Sudskog savjeta prof.dr Vesna Simović-Zvicer je podržala reformske napore koje Agencija sprovodi na planu ispunjenja obaveza definisanih završnim mjerilima i izrazila spremnost da, u sklopu nadležnosti Sudskog savjeta, pruži svu neophodnu pomoć za realizaciju aktivnosti od zajedničkog interesa. Sudski savjet je u potpunosti posvećen evropskim obavezama koje primarno proističu iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 gdje je sudska grana vlasti dodatno izložena pažnji Evropske komisije.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu uspostavi bliža saradnja između institucija kroz imenovanja kontakata koji će biti uključeni u realizaciju aktivnosti u okviru poglavlja 8.

Skip to content