Obavještenje o načinu podnošenja i sadržini obrasca prijave o sumnji da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć

  • Home
  • Vijesti
  • Obavještenje o načinu podnošenja i sadržini obrasca prijave o sumnji da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć

Agencija za zaštitu konkurencije (u daljem tekstu: „Agencija“) u skladu sa nadležnostima iz člana 19 stav 2 tačka 6 Zakona o zaštiti konkurencije („Sl. list CG“, br. 44/12, 13/18 i 145/21), vrši kontrolu usklađenosti dodjele i korišćenja dodijeljene državne pomoći sa zakonom kojim se uređuje državna pomoć (naknadna kontrola), odnosno sa Zakonom o kontroli državne pomoći („Sl. list CG“, br. 12/18) (u daljem tekstu: „Zakon“).

S obzirom na nadležnost Agencije u vezi sa poslovima koji su neposredno povezani sa kontrolom državne pomoći, imajući u vidu potrebu za promovisanjem i podsticanjem unapređenja sistema kontrole državne pomoći, Agencija obavještava sve zainteresovane strane o načinu podnošenja i sadržini obrasca prijave o sumnji da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć.

Odredbama člana 5 st. 2, 3 i 4 Zakona o kontroli državne pomoći, definisano je sljedeće:

  • nezakonita državna pomoć je pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o usklađenosti te pomoći sa ovim zakonom;
  • neusklađena državna pomoć je pomoć koja ne ispunjava zahtjeve utvrđene ovim zakonom;
  • nenamjensko korišćenje državne pomoći je korišćenje državne pomoći za namjenu za koju nije dodijeljena.

Članom 21 stav 1 Zakona, propisano je da zainteresovana strana može da obavijesti Agenciju o sumnji da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć.

Zainteresovana strana je: davalac državne pomoći ili drugo lice i privredno društvo, na čije interese može da utiče dodjela državne pomoći, kao i korisnik državne pomoći i konkurentna privredna društva.

Agencija bez odlaganja razmatra prijavu zainteresovane strane i obavještava davaoca državne pomoći o primjedbama i fazi postupka.

Ako Agencija u ispitnom postupku iz stava 3 člana 21 Zakona, utvrdi da je neophodno dostaviti nove informacije ili podatke, obavijestiće zainteresovano lice i odrediti rok za njihovo dostavljanje, koji ne može biti kraći od 30 dana od dana dostavljanja obavještenja.

Ako zainteresovano lice ne dostavi informacije ili podatke iz stava 4 člana 21 Zakona u ostavljenom roku, Agencija će odlučiti na osnovu dostupnih podataka u skladu sa članom 14 Zakona ili će donijeti rješenje da mjera koja je bila predmet ispitnog postupka ne predstavlja državnu pomoć.

Obrazac prijave o sumnji da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć (u daljem tekstu: „Obrazac prijave nezakonite ili neusklađene državne pomoći“), sastavni je dio ovog obavještenja i isti će se objaviti na internet stranici Agencije.

Obrazac prijave nezakonite ili neusklađene državne pomoći, sa prilozima, podnosi se Agenciji u štampanoj i elektronskoj formi, na adresu Agencije, ul. Svetlane Kane Radević br. 3, 81000 Podgorica.

Skip to content