Usvojen Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2022. godinu

  • Home
  • Vijesti
  • Usvojen Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2022. godinu

Skupština Crne Gore je u utorak, 26. decembra 2023, na Petoj sjednici Drugog redovnog zasijedanja u 2023. godini, usvojila Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2022. godinu. Izvještaj, koji su prošle sedmice predsjednik Savjeta i direktor Agencije predstavili poslanicima u plenumu, usvojen je glasovima 58 poslanika, uz četvoro uzdržanih, bez glasova protiv.

Prethodno je, 8. decembra 2023, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, sa šest glasova „za“ i dva glasa „uzdržan“, odlučio da predloži Skupštini da donese zaključak o usvajanju Izvještaja o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2022. godinu. Za izvjestioca Odbora na sjednici Skupštine određen je poslanik Dejan Đurović.

U Izvještaju se ističe kako rezultati ostvareni u 2022. godini potvrđuju ostvarenje zacrtanih ciljeva sa nivoa Agencije, prvenstveno usmjerenih na jačanje nadzorne uloge, dakle na vođenje postupaka i donošenje odluka u predmetima koji imaju prioritetan značaj za ekonomiju Crne Gore i njene građane. Takođe, Agencija je u 2022. godini posebnu pažnju posvetila okončanju postupaka naknadne kontrole državne pomoći dodijeljene u svrhu podrške privredi u pandemiji COVID-19, kao i okončanju složenih postupaka naknadne kontrole državne pomoći, pokrenutih u periodu 2021-2022. Sa aspekta utvrđivanja povreda konkurencije, zapaženo je povećanje broja neposrednih uvida koje je Agencija uspješno sprovela u postupcima utvrđivanja zabranjenih sporazuma.

Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2022. godinu je prvi godišnji izvještaj Agencije čije je usvajanje Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio plenumu Skupštine Crne Gore nakon četiri godine.

Skip to content