Obavještenje o obavezi dostavljanja podataka o dodijeljenoj državnoj pomoći u 2023. godini

  • Home
  • Vijesti
  • Obavještenje o obavezi dostavljanja podataka o dodijeljenoj državnoj pomoći u 2023. godini

U cilju izrade godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori, a koji Agencija za zaštitu konkurencije (u daljem tekstu: „Agencija“) radi upoznavanja dostavlja Vladi Crne Gore, Skupštini Crne Gore i Evropskoj komisiji, odredbama člana 25a Zakona o zaštiti konkurencije („Sl. list CG“, br. 44/12, 13/18 i 145/21), propisano je da je davalac državne pomoći dužan da Agenciji do 15. marta tekuće za prethodnu godinu dostavi podatke o dodijeljenoj državnoj pomoći. Shodno članu 3 stav 1 Zakona o kontroli državne pomoći („Sl. list CG“, br. 12/18), davalac državne pomoći je nadležni organ državne uprave, nadležni organ opštine i pravno lice koje upravlja i raspolaže sredstvima javnih prihoda i državnom imovinom u skladu sa zakonom.

Kako na osnovu podataka dobijenih od davaoca državne pomoći, Agencija sačinjava Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u 2023. godini, a u skladu sa Pravilnikom o načinu podnošenja i sadržaju Godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći („Sl. list CG“, br. 98/20), neophodno je da svi davaoci državne pomoći, dostave Agenciji podatke o dodijeljenim državnim pomoćima u 2023. godini, u štampanoj formi do 15.03.2024. godine.

Za istinitost i tačnost dostavljenih podataka, odgovara davalac državne pomoći koji dostavlja prikaz dodijeljenih državnih pomoći u 2023. godini (svaka strana dostavljene dokumentacije mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica i ovjerena pečatom).

Pored dostavljanja podataka u štampanoj formi, Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o državnoj pomoći („Sl. list CG“, br. 85/22), propisana je obaveza davalaca državne pomoći da podatke o svim dodijeljenim državnim pomoćima, pomoćima male vrijednosti (de minimis pomoći) i državnim pomoćima Covid 19 u 2023. godini, unesu u registre državnih pomoći (koji su dostupni na internet stranici Agencije – https://registri.azzk.me/), na osnovu kojih Agencija vodi evidencije dodijeljene državne pomoći, a koje će Agencija prilikom izrade Godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći u 2023. godini, uzeti kao potpune, istinite i tačne, pri čemu je potrebno da davaoci državne pomoći navedene podatke unesu takođe do 15.03.2024. godine.

Takođe, neophodno je da davaoci državne pomoći kojima je Agencija naložila povraćaj državne pomoći, dostave podatke o iznosima povraćene državne pomoći u 2023. godini.

Ukoliko davalac državne pomoći ne dostavi Agenciji podatke o dodijeljenim državnim pomoćima u 2023. godini u zakonskom roku, odnosno do 15.03.2024. godine, Agencija će u Godišnjem izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći u 2023. godini konstatovati nepostupanje davaoca državne pomoći.

Skip to content