Inteziviranje bilateralne saradnje između AZTN-a i AZK-a važno za dalji napredak u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Inteziviranje bilateralne saradnje između AZTN-a i AZK-a važno za dalji napredak u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija

U petak 23. februara načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje javnosti Luka Dedić boravio je u posjeti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Republike Hrvatske. Sa hrvatske strane sastanku su prisustvovali voditeljica Odjela za međunarodnu i europsku saradnju Branimira Kovačević, samostalni savjetnik u Odjelu za međunarodnu i europsku saradnju Sandi Valentinc i samostalna savjetnica u Odjelu za komunikacije Tatjana Jakovljević. Na sastanku je razgovarano o mapiranju oblasti na planu bliže saradnje i dijeljenja hrvatskog iskustva u predpristupnim pregovorima sa EU tokom 2024. godine.

Na početku sastanka, Dedić je upoznao hrvatske kolege sa aktivnostima koje AZK trenutno sprovodi na planu ispunjenja završnih mjerila u poglavlju 8, kao i o reprezentativnim aktivnostima na planu podizanja svijesti građana o politici konkurencije. Istakao je da ključne napore u ovom trenutku AZK ulaže u pogledu izrade novog zakonskog rješenja u oblasti konkurencije kojim će biti tretirane dvije važne preporuke Evropske komisije (EK) – finansijska nezavisnost i uvođenje kaznene politike u nadležnost AZK-a. Apostrofirao je da bi ekspertska podrška hrvatskih kolega u izradi pomenutog zakona bila od izuzetnog značaja za pripremu zakonskog rješenja usklađenog sa Direktivom 2019/1 kroz hrvatsko iskustvo i u predpristupnom procesu i kasnije kao zemlje članice EU. Dodatno, Dedić je ukazao da bi bilo korisno ukoliko je moguće tokom 2024. godine organizovati on-site obuke za službenike AZK-a u hrvatskom tijelu kao dobru praksu za upoznavanje sa EU obavezama u oblasti konkurencije.

Voditeljica Odjela Kovačević je istakla da postoji prostor za daljim unaprijeđenjem saradnje između institucija i dodala da je AZTN spreman da pomogne crnogorskim kolegama na putu ka privremenom zatvaranju pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija. Dodala je da obuke od strane hrvatskih kolega mogu biti koristan alat za unaprijeđenje administrativnih kapaciteta AZK-a, u skladu sa preporukom EK. Istakla je da postoji volja da se AZTN na ekspertskom nivou pomogne u radu na unaprijeđenju zakonodavnog okvira kojim će se urediti oblsat konkurencija po ugledu na zemlje članice ali da je neophodno definisati okvir prihvatljiv i AZTN-u i AZK-u.

Dogovoreno je da u skladu sa potrebama AZK-a i raspoloživosti kolega iz AZTN-a definišu oblasti od ključnog značaja za dalji razvoj administrativnih kapaciteta. Dodatno, razmotrena je mogućnost isključivanja hrvatskih kolega u kampanju na planu podizanja svijesti građana Crne Gore u oblasti konkurencije.

Skip to content