Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je državna pomoć dodijeljena Institutu “Dr Simo Milošević” neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći

  • Home
  • Vijesti
  • Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je državna pomoć dodijeljena Institutu “Dr Simo Milošević” neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći

Na sjednici održanoj 15. III 2024. godine, Savjet Agencije za zaštitu konkurencije je na predlog direktora donio rješenje kojim se utvrđuje da je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena privrednom subjektu Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ a.d. Igalo, od strane Ministarstva finansija, po osnovu Ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza, zaključenog dana 29. IX 2023. godine, između Agencije za osiguranje depozita iz Beograda, Republika Srbija, Jugobanka AD Beograd u stečaju i Crne Gore – Ministarstva finansija, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći („Sl. list CG”, br. 12/18).

Rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri (4) mjeseca od dana prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći, od privrednog subjekta Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ a.d. Igalo, u iznosu od 1.366.113,32 eura.

Takođe, rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da u roku od dva mjeseca od dana prijema istog, sačini i Agenciji za zaštitu konkurencije dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj.

Na iznos neusklađene državne pomoći, obračunava se kamata za period od dodjele iznosa državne pomoći, odnosno od 29.09.2023. godine do dana donošenja rješenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se uređuje zatezna kamata.

Skip to content