Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je državna pomoć dodijeljena privrednim subjektima “Toscelik profil ve sac endustrisi” A.S. I “Toscelik alloyed engineering steel” DOO Nikšić, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći

  • Home
  • Vijesti
  • Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je državna pomoć dodijeljena privrednim subjektima “Toscelik profil ve sac endustrisi” A.S. I “Toscelik alloyed engineering steel” DOO Nikšić, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći

Na sjednici održanoj 15. III 2024. godine, Savjet Agencije za zaštitu konkurencije je na predlog direktora donio rješenje, kojim se utvrđuje da je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena privrednim subjektima ”TOSCELIK PROFIL VE SAC ENDUSTRISI” A.S. i “TOSCELIK ALLOYED ENGINEERING STEEL” NIKŠIĆ DOO (sada: DRUŠTVU SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU “TOSCELIK ALLOYED ENGINEERING STEEL” PODGORICA (Odlukom od 24.07.2023. god. pokrenut postupak dobrovoljne likvidacije, likvidator Burcin Ejderoglu), od strane Elektroprivrede Crne Gore AD – Nikšić, po osnovu Ugovora o prodaji UZZ 13/2013 NKCG-NK-138/2022 od 19.01.2023. godine, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći („Sl. list CG”, br. 12/18).

Rješenjem se nalaže Elektroprivredi Crne Gore AD – Nikšić da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći od privrednih subjekata ”TOSCELIK PROFIL VE SAC ENDUSTRISI” A.S. i DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU “TOSCELIK ALLOYED ENGINEERING STEEL” PODGORICA (Odlukom od 24.07.2023. god. pokrenut postupak dobrovoljne likvidacije, likvidator Burcin Ejderoglu).

Takođe, rješenjem se nalaže Elektroprivredi Crne Gore AD – Nikšić da, u roku od dva mjeseca od dana prijema rješenja, utvrdi iznos neusklađene državne pomoći, te sačini i Agenciji za zaštitu konkurencije dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj.

Na iznos neusklađene državne pomoći, obračunava se kamata za period od dodjele iznosa državne pomoći, odnosno od 19.01.2023. godine do dana donošenja rješenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se uređuje zatezna kamata.

Skip to content