Objavljen Pravilnik o izmjenama Pravilnika o listi pravila državne pomoći

  • Home
  • Vijesti
  • Objavljen Pravilnik o izmjenama Pravilnika o listi pravila državne pomoći

Na osnovu člana 3a stav 2 Uredbe o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći (“Službeni list CG”, br. 27/10, 34/11 i 16/14), Ministarstvo finansija donijelo je PRAVILNIK O IZMJENAMA PRAVILNIKA O LISTI PRAVILA DRŽAVNE POMOĆI (“Službeni list CG”, broj 26/24).

Pravilnik je donijet u cilju kvalitetnijeg i potpunijeg usklađivanja crnogorske regulative u oblasti kontrole državne pomoći s relevantnim ažuriranim odredbama prava Evropske unije koja regulišu ovu oblast.

Među novinama koje Pravilnik donosi ključna je, uzimajući u obzir iskustva stečena u primjeni Regulative (EU) br. 1407/2013, da je prikladno povećati gornju granicu de minimis pomoći koju jedno privredno društvo može dobiti po državi članici u bilo kom trogodišnjem periodu na 300 000 EUR. Ova gornja granica odražava inflaciju koja se pojavila od stupanja na snagu Regulative (EU) br. 1407/2013 i procijenjena kretanja tokom perioda važenja ove Regulative. Ova gornja granica je neophodna kako bi se osiguralo da se za svaku mjeru obuhvaćenu ovom Regulativom može smatrati da ne utiče na trgovinu između država članicama i da ne narušava odnosno ne prijeti da će narušiti tržišnu konkurenciju.

Pravilnik, koji stupa na snagu 2. aprila 2024, možete pronaći na sljedećem linku:

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o listi pravila državne pomoći

Skip to content