Održana konstitutivna sjednica Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Održana konstitutivna sjednica Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija

U prostorijama Ministarstva evropskih poslova je u četvrtak, 28. marta 2024, održana konstitutivna sjednica Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija. Sjednici je predsjedavao predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije i šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – KonkurencijaDragan Damjanović.

Novi saziv Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija čini 22 članova, predstavnika: Agencije za zaštitu konkurencije, Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva finansija, Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva pravde, Sudskog savjeta, Privrednog suda, Višeg suda za prekršaje, Privredne komore Crne Gore, Zajednice opština Crne Gore, Unije poslodavaca Crne Gore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, kao i Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Na sjednici je utvrđen Akcioni plan za privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, koji će služiti kao svojevrsna mapa puta za ispunjenje izazova definisanih kroz četiri završna mjerila u ovom poglavlju. Nakon konsultacija s Evropskom komisijom, navedeni Akcioni plan će biti upućen Vladi Crne Gore na usvajanje.

Takođe, na sjednici je razgovarano i o aktivnostima na pripremi Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2024-2027. u dijelu poglavlja 8 – Konkurencija, kao i o ostalim relevantnim temama povezanim s pregovorima o učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju u oblastima obuhvaćenim ovim poglavljem.

Skip to content