Održan seminar na temu „Značaj pravila kontrole državne pomoći za učesnike na tržištu”

  • Home
  • Vijesti
  • Održan seminar na temu „Značaj pravila kontrole državne pomoći za učesnike na tržištu”

U cilju jačanja kapaciteta crnogorskih institucija u oblasti državne pomoći, danas je u Budvi održan seminar na temu „Značaj pravila kontrole državne pomoći za učesnike na tržištu“.
Članstvo u EU prioritetni je cilj Crne Gore, a na putu njegovog ostvarenje nezaobilazni i vjerovatno jedan od težih zadataka je usklađivanje domaćeg zakonodavstva i prakse sa pravilima koja važe u EU. Taj zadatak je, čini se, posmatrano iz ugla zemalja koje su ranije pristupile, naročito težak i zahtjevan za oblast državne pomoći. O složenosti tog zadatka najbolje svjedoči podatak da je većina zemalja, uključujući i Hrvatsku, kao poslednje pregovaračko poglavlje zatvorila upravo ono koje se tiče državne pomoći.

Uzimajući u obzir važnost i značaj pravilnog i efikasnog upravljanja državnom pomoći, osmišljen je i projekat “Jačanje upravljanja državnom pomoći“ (SAM), koji se realizuje posredstvom projektnog ciklusa IPA 2011, a koji finansira Evropska komisija, a kofinansira njemačka organizacija GIZ.

U uvodnom izlaganju, predstavnica Odjeljenja za državnu pomoć Šefika Kurtagić, istakla je da je za uspješnu realizaciju osnovnog cilja ovog projekta neophodno uključivanje svih društvenih činilaca, te je stoga i organizovan pomenuti seminar, u želji da se ostvari što bolja saradnja sa predstavnicima privrednog sektora i unaprijedi nivo informisanosti o pitanjima koja jesu i koja će tek, u narednom kratkom roku, biti od ključne važnosti. Kurtagić je dodala da su pred Crnom Gorom brojni izazovi i napori, da cilj nije lagan ali i da je, uz trud i predan rad, i dostižan.
Eskpert i vođa projekta „SAM“ g-đa Daiga Lagzdina, je kroz prezentaciju ključnih pravila kontrole državne pomoći za učesnike na tržištu i navođenjem primjera iz prakse svoje ali i drugih zemalja članica EU, približila ovu oblast učesnicima seminara i ukazala na segmente koje je potrebno korigovati, u cilju što skorije i potpunije harmonizacije.
Kroz aktivan dijalog sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća koja se bave različitim djelatnostima, prepoznat je prostor za dalju saradnju i unapređenje njenog kvaliteta. Održani seminar samo je prvi u nizu planiranih u okviru ovog dvogodišnjeg projekta.

Skip to content