Agencija za zaštitu konkurencije ispunila je jedno od završnih mjerila iz pregovaračkog poglavlja 8: Konkurencija

  • Home
  • Vijesti
  • Agencija za zaštitu konkurencije ispunila je jedno od završnih mjerila iz pregovaračkog poglavlja 8: Konkurencija

Savjet Agencije za zaštitu konkurencije je na sjednici održanoj dana 05.08.2022. godine, nakon sprovedenog ispitnog postupka utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene Montenegro Airlines-u, donio Rješenje kojim je utvrđeno da je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena Montenegro Airlines-u, u iznosima od 2.824.000,00 eura i 3.800.000,00 eura u 2019. godini i 501.641,21 eura i 79.060,23 eura u 2020. godini, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći („Sl. list CG”, br. 12/18).

Agencija je 2021. godine donijela dva rješenja kojim je utvrđeno da je Montenegro Airlines-u dodjeljivana neusklađena državna pomoć i naložen je povraćaj neusklađene državne pomoći. Donošenjem ovog rješenja, Agencija je ispunila jedno od završnih mjerila iz pregovaračkog poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji 8: Konkurencija, a koje se odnosilo na procjenu da li je državna pomoć koja je dodjeljivana kompaniji Montenegro Airlines od 2012. godine, usklađena sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koje se odnose na državnu pomoć.

Ovim se potvrđuje posvećenost Agencije ka ispunjavanju završnih mjerila u cilju zatvaranja pregovaračkog poglavlja 8, te ostvarivanja pune zaštite konkurenije kroz primjenu pravila o kontroli državne pomoći, ali i antimonopolske politike i kontrole koncentracija.

U cilju trasparentnosti svih odluka Agencije, Rješenje Savjeta Agencije je javno dostupno na internet stranici Agencije.

Skip to content