Privredni subjekti ključni za uspješno sprovođenje politike konkurencije na crnogorskom tržištu

  • Home
  • Vijesti
  • Privredni subjekti ključni za uspješno sprovođenje politike konkurencije na crnogorskom tržištu

U utorak 23. januara 2024. godine, vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za zaštitu konkurencije Enis Huremović otvorio je obuku pod nazivom „Efikasna konkurencija – izazovi i preprekekonkurentnog tržišta“. Pored vd zamjenika direktora, učestvovali su Andrej Plahutnik, tim lider EPRD-ov projekta i Ingve Engstrom (Yngve Engstrem), Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori. Ovo je prva od deset planiranih obuka za privredne subjekte u saradnji sa Prvirednom komorom Crne Gore.

U svom govoru, Huremović je istakao da konkurencija predstavlja osnovnu vrijednost na kojoj počiva ekonomski rast i razvoj Evropske unije a upravo multiplikativne efekte ove politike možemo vidjeti u povećanju broja kompanija koje uspješno učestvuju na tržištu što dovodi do šireg portfolia dostupnih proizvoda i odnosa cijene i kvaliteta na specifičnom tržištu kakvo jeste crnogorsko. U prethodnom periodu Agencija je uložila napor da, uz transparentnost u radu, kompleksnu politiku konkurencije približi građanima ali i privatnom sektoru koji predstavlja ključne činioce u koordinatnom sistemu politike konkurencije i generiše dodatnu vrijednost neophodnu za dalji ekonomski razvoj Crne Gore i samu diversifikaciju tržišta. Apostrofirao je da pravila konkurencije predstavljaju efektnu pripremu za crnogorske kompanije koje će, nakon punopravnog članstva u EU, imati priliku da učestvuju na Jedinstvenom evropskom tržištu što će predstavljati značajan izazov uzevši obzir ograničenja crnogorske ekonomije i njihovo dosadašnje iskustvo u “tržišnoj utakmici” po pravilima Evropske unije.

U radnom dijelu, Plahutnik se osvrnuo na pravni okvir između EU i Crne Gore o konkurenciji kroz specifične izazove u pristupnim pregovorima (odredbe SSP-a i završna mjerila za privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija), efekte na crnogorsku ekonomiju sa posebnim osvrtom na preduzeća, osnovna pravila konkurencije (i državne pomoći) i kratku komparativnu analizu sprovedenu od strane Evropske komisije i Suda pravde EU, nacionalnu i regionalnu implementacija, kao i kratku prezentaciju odabranih odluka EU. Takođe, upoznao je prisutne sa osnovama restriktivnih sporazuma, bid-rigging u javnim nabavkama, zloupotrebe dominantnog položaja, vertikalnim sporazumima, kontrole koncentracije, nelojalne konkurencije, državne pomoći i identifikacije kritičnih sektora izloženih kršenju konkurencije.

Obuka je organizovana od strane Privredne komore Crne Gore i Agencije za zaštitu konkurencije uz podršku EU IPA projekta “Povećanje kapaciteta institucija za usklađivanje i primjenu EU pravne tekovine u oblasti konkurencije i inovacija”, koji u Crnoj Gori sprovodi konsultantska firma „EPRD Policy & Development“ iz Poljske.

Skip to content