Predsjednik Savjeta Agencije učestvovao na okruglom stolu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti

  • Home
  • Vijesti
  • Predsjednik Savjeta Agencije učestvovao na okruglom stolu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti

U petak, 1. marta 2024, Odbor za informaciono-komunikacione tehnologije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) organizovao je okrugli sto pod nazivom „Državna pomoć ICT kompanijama u Crnoj Gori“.

Na okruglom stolu je učešće uzeo i predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, Dragan Damjanović, kao zastupnik državnog organa zaduženog za koordinaciju i prikupljanje podataka o svim vidovima dodijeljene državne pomoći u Crnoj Gori, uključujući i onu namijenjenu za dalji napredak u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT). Sem njega, na događaju je, ispred privatnog sektora, učestvovao i Vladan Tabaš, predsjednik Upravnog odbora udruženja informaciono-tehnoloških kompanija Crne Gore „ICT Cortex“.

Damjanović je u svom govoru podvukao da kvalitetna primjena pravila zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći predstavlja i efektnu pripremu za crnogorske kompanije koje će, nakon učlanjenja naše zemlje u Uniju, imati priliku da učestvuju na velikom, ali veoma izazovnom Jedinstvenom evropskom tržištu. Istakao je da je, kada je u pitanju državna pomoć za inovativne projekte u oblasti ICT, od strane resornog ministarstva tokom prethodnih šest godina ukupno dodijeljeno oko 6,7 miliona eura, te ukazao na jasnu tendenciju rasta državne pomoći dodijeljene u posljednjim godinama, s rekordnom prošlogodišnjom sumom od preko tri miliona eura.

Takođe, apostrofirao je i kako je putem programa Fonda za inovacije za projekte iz ove oblasti u periodu 2022-2023. odobreno gotovo dva miliona eura, što dodatno potvrđuje svjesnost o rastućem značaju uvođenja inovacija na planu razvoja ICT.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije je dodao i da će Agencija i u predstojećem periodu nastaviti s radom nesmanjenim intenzitetom – Očekuje se dalje jačanje administrativnih kapaciteta, kroz nova zapošljavanja i dodatnu profesionalizaciju postojećeg kadra, kao i nova zakonska rješenja, koja su u procesu izrade, a koja će omogućiti viši stepen autonomije u radu (kroz, između ostalog, i davanje Agenciji ovlašćenja da samostalno izriče kazne za prekršaje u oblasti konkurencije i državne pomoći, po uzoru na ustaljenu evropsku praksu) i finansijske samostalnosti Agencije. Sem toga, osiguraće se redovno i blagovremeno konsultovanje Agencije od strane davalaca državne pomoći, a prije dodjele iste.

Sve navedeno je u skladu s kriterijumima propisanim završnim mjerilima zadatim u poglavlju 8 (Konkurencija), stoga je i od izuzetnog značaja za ubrzanje ispunjenja ključnog spoljnopolitičkog cilja naše države – punopravnog članstva u Evropskoj uniji, zaključio je Damjanović.

Skip to content