Sprovedeno prvo istraživanje o percepciji građana o politikama konkurencije i državne pomoći i radu Agencije

  • Home
  • Vijesti
  • Sprovedeno prvo istraživanje o percepciji građana o politikama konkurencije i državne pomoći i radu Agencije

Istraživanje o percepciji rada Agencije za zaštitu konkurencije u crnogorskoj javnosti

 

U periodu 25. januar – 3. februar 2024, uz podršku agencije za ispitivanje javnog mnjenja „DAMAR“ iz Podgorice, sprovedeno je istraživanje o percepciji rada Agencije za zaštitu konkurencije među crnogorskim građanima, koje je dijelom obuhvatilo i pitanja vezana za javno shvatanje značaja i načina funkcionisanja politika zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći.

Istraživanjem su obuhvaćene ukupno 1004 osobe, a prilikom realizacije istog vodilo se računa o ravnopravnoj zastupljenosti oba pola, kao i o ravnomjernoj zastupljenosti pripadnika različitih starosnih grupa, nacionalnosti, stepena obrazovanja, te o fer raspodjeli broja ispitanika iz sve tri regije Crne Gore (Jug, Centar, Sjever).

Istraživanje je rađeno elektronski, tzv. CAPI (Computer-Assisted Personal Interview) metodom.

Pregled konkretnih pojedinačnih podataka može se pronaći u daljem tekstu.

 

 

PITANJE BROJ 1: Da li ste čuli za Agenciju za zaštitu konkurencije?

Na prvo pitanje – Da li ste čuli za Agenciju za zaštitu konkurencije? – potvrdno je odgovorilo manje od svakog trećeg ispitanika, odnosno 30,4% istih, dok je predominantna većina, od čak 69,6% ispitanika, odgovorila negativno na navedeno pitanje (Slika 1).

 

 

 

 

PITANJE BROJ 2: Koliko ste upoznati sa radom Agencije za zaštitu konkurencije?

Kada je u pitanju drugo pitanje – Koliko ste upoznati sa radom Agencije za zaštitu konkurencije? – relativna većina od 41,1% ukupnog broja ispitanika izjavila je da nije upoznata s radom Agencije, dok je 39,4% anketiranih istaklo kako su djelimično upoznati. S druge strane, 19,5% ispitanika se smatra veoma upoznatim s radom Agencije za zaštitu konkurencije (Slika 2).

 

 

PITANJE 3: Da li ste upoznati s politikama konkurencije i državne pomoći?

NAPOMENA: Na ovo i sljedeća pitanja odgovarali su ispitanici koji su prethodno izjavili da su veoma upoznati ili djelimično upoznati s radom Agencije za zaštitu konkurencije.

Što se tiče trećeg pitanja – Da li ste upoznati s politikama konkurencije i državne pomoći? – najveći procenat ispitanika u ovom dijelu (35,5%) cijeni kako poznaje osnove politika konkurencije i državne pomoći, dok njih 5,3% tvrdi kako nije uopšte upoznato s istima (Slika 3).

 

 

PITANJE BROJ 4: Da li znate koja institucija je nadležna za politike?

Blaga većina od 55% ispitanika je na četvrto pitanje – Da li znate koja institucija je nadležna za politike (konkurencije i državne pomoći)? – odgovorila potvrdno, dok je njih 45% izjavilo kako nije upoznato (Slika 4).

 

 

PITANJE BROJ 5: Gdje ste čuli za aktivnosti Agencije za zaštitu konkurencije?

Na peto pitanje – Gdje ste čuli za aktivnosti Agencije za zaštitu konkurencije? – najveći dio ispitanika (42%) je odgovorio da je za aktivnosti Agencije čuo na onlajn portalima, dok je 25,4% njih kazalo kako je za aktivnosti Agencije čulo putem njene zvanične internet prezentacije (azzk.me). S druge strane, za aktivnosti Agencije za zaštitu konkurencije je posredstvom televizije čulo 18,3% ispitanih, a iz pisanih medija njih 14,2% (Slika 5).

 

 

PITANJE BROJ 6: Da li smatrate da je Agencija za zaštitu konkurencije nezavisna u radu?

Natpolovična većina ispitanika (58%) je na sljedeće pitanje – Da li smatrate da je Agencija za zaštitu konkurencije nezavisna u radu? – odgovorilo kako smatra da je Agencija djelimično nezavisna, dok 13,6% istih cijeni kako je Agencija zavisna od političkog uticaja. Da je Agencija nezavisna u radu smatra 4,7% ispitanih, a njih 23,7% je stava da je Agencija za zaštitu konkurencije u potpunosti nezavisna u svom radu (Slika 6).

 

 

PITANJE BROJ 7: Da li je Agencija za zaštitu konkurencije dovoljno zastupljena u medijima?

Najveći dio ispitanika je na pitanje Da li je Agencija za zaštitu konkurencije dovoljno zastupljena u medijima? odgovorio kako nema mišljenje (47,3%). Njih 36,1% smatra da je Agencija dovoljno zastupljena u medijskim glasilima, dok 16,6% misli da nije (Slika 7).

 

 

 

PITANJE BROJ 8: Da li je neophodno sprovođenje kampanje na planu približavanja politika konkurencije i državne pomoći građanima?

Na osmo pitanje – Da li je neophodno sprovođenje kampanje na planu približavanja politika konkurencije i državne pomoći građanima? – potvrdno je odgovorilo 57,4% ispitanika, dok njih 34,9% nema mišljenje o ovom pitanju. Samo 7,7% ispitanih smatra kako sprovođenje ovakve kampanje nije neophodno (Slika 8).

 

 

 

PITANJE BROJ 9: Koji su benefiti ovih politika za građane?

Na pitanje – Koji su benefiti ovih politika (zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći) za građane? – najveći dio ispitanika odabrao je odgovor „Konkurencija doprinosi bržem rastu i razvoju ekonomije države“ (46,7%), praćen s njih 26% koji su odgovorili da „veća konkurencija znači bolje uslove i cijene za potrošače“. Da političari koriste državnu pomoć kao  finansijsku injekciju za gubitaške kompanije u državnom vlasništvu misli 14,2%, a da državnu pomoć karakterišu političke odluke koje vode do gašenja državnih preduzeća njih 13% (Slika 9).

 

 

 

PITANJE BROJ 10: Koji su najveći predmeti koji se vode pred Agencijom?

Na deseto pitanje – Koji su najveći predmeti koji se vode pred Agencijom? – najveći dio ispitanika se odlučio za odgovore „EPCG-Željezara“ (32,9%) i „Sektorska analiza cijena maloprodajnih proizvoda u maloprodajnim lancima“ (32,4%). Njih 22% je izabralo odgovor „ToMontenegro“, a 12,7% odgovor „Auto-put Bar-Boljare“ (Slika 10).

 

 

 

PITANJE BROJ 11: Kako ocjenjujete rad Agencije?

Što se tiče jedanaestog pitanja – Kako ocjenjujete rad Agencije? – 37,3% ispitanika ga je ocijenilo zadovoljavajućim, a 30,2% solidnim, dok 17,8% očekuje bolje rezultate u narednom periodu. Radom Agencije je nezadovoljno 1,8% ispitanih, a njih 13% ga ocjenjuje odličnim (Slika 11).

 

 

PITANJE BROJ 12: Kada ste prvi put čuli za Agenciju za zaštitu konkurencije?

Interesantan trend je moguće primijetiti kada se govori o dvanaestom pitanju – Kada ste prvi put čuli za Agenciju za zaštitu konkurencije? gdje je samo 20,7% ispitanika izjavilo kako je za Agenciju čulo prije 2020. godine. Većina (51,5%) je za Agenciju čula u periodu decembar 2021 – mart 2022, dok je 27,8% njih za Agenciju čulo u periodu nakon aprila 2022 (Slika 12).

 

 

 

Sprovedeno istraživanje nam je omogućilo da dobijemo koristan uvid u način na koji građani Crne Gore percipiraju rad Agencije za zaštitu konkurencije i poslužiće kao osnov za strateško planiranje daljih aktivnosti usmjerenih ka široj crnogorskoj javnosti.

Kada se svi iznijeti podaci uzmu u obzir, postaje jasno da je potrebno uložiti dodatne napore u cilju kvalitetnijeg informisanja crnogorske javnosti o aktivnostima Agencije na planu sprovođenja zakonodavstva relevantnog za oblasti zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći. Kako bi se ovaj cilj realizovao, Agencija je odlučila da, na razne načine, svoj rad učini transparentnijim i prijemčivijim prosječnom crnogorskom građaninu.

Da bi se vidljivost Agencije i njenog rada u javnosti dodatno povećala, potrebno je prevashodno raditi na jačanju administrativnih kapaciteta institucije. Na tom fonu, u predstojećem periodu ćemo se posvetiti popunjavanju novih radnih mjesta – posebno u Odjeljenju za međunarodnu saradnju i informisanje javnosti, najmlađoj organizacionoj jedinici Agencije za zaštitu konkurencije.

Ipak, određenu dozu optimizma uliva činjenica da je ubjedljiva većina ispitanih za Agenciju prvi put čula nakon što je došlo do pomenutih izmjena u organizacionoj strukturi institucije, odnosno u periodu od početka 2022. godine naovamo. Navedeno nam služi kao potvrda da smo ipak na dobrom putu i da održavamo pozitivan trend kada je u pitanju poboljšanje vidljivosti rada Agencije za zaštitu konkurencije, uprkos tome što je evidentno kako je još mnogo posla pred nama.

U svom budućem radu, potrudićemo se da, kroz razne vidove aktivnosti koji nas očekuju, sem povećanja stepena upoznatosti šire javnosti s našim radom, pozitivno utičemo i na realnu percepciju Agencije kao striktno profesionalne institucije, lišene političkog i ma kakvog drugog uticaja sa strane.

Cjelokupne rezultate istraživanja možete pronaći na sljedećem linku:

https://azzk.me/wp-content/uploads/2024/03/Istrazivanje-percepcije-gradana-o-politikamakonkurencije-i-drzavne-pomoci.pdf

Skip to content